Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Interview met Frank Uwihs van Agravis Raiffeisen

Duitsland: 2017 wordt een goed aspergejaar

De aspergetijd staat weer voor de deur en de heerlijke groente kan bijna geoogst worden. Maar voordat asperges bij de consumenten op tafel komen, moeten de telers eerst werk en tijd investeren. Waar het bij asperges op aan komt en waar men dit jaar op kan rekenen, vertelt ons Frank Uwihs, deskundige bij de Duitse coƶperatie Agravis Raiffeisen.


Foto: Agravis Raiffeisen AG

Welke kwaliteit asperges wordt er dit jaar verwacht en hoe zal de oogst uitvallen?
Uwihs: Dit jaar kan men op een goede kwaliteit rekenen aangezien in de afgelopen jaren veel nieuwe akkers beplant werden zodat er nieuwe en jonge asperges geoogst kunnen worden. Dankzij de mooie, koele winter kan de asperge in het voorjaar beter uitlopen. Door de actuele weersomstandigheden kunnen de telers goed op de akkers werken en alles zo goed mogelijk voorbereiden. Bovendien verrichten de bedrijven goed werk op het gebied van kwaliteitsmanagement, waardoor de kwaliteit van de asperges jaarlijks verbetert.

Hoe kan de kwaliteit van de asperges geoptimaliseerd worden?
Uwihs: De kwaliteit van de asperges kan verbeterd worden door middel van optimale groeiomstandigheden. Daar hoort bij dat grondwaarden zoals fosfor, kali en magnesium gemeten worden en er moet vooral op gelet worden dat de pH-waarde niet te laag is. Een perfecte pH-waarde ligt op circa 5,8. Bovendien zou er ieder jaar voldoende bemest moeten worden. Ook de juiste bewerking van de grond is belangrijk, wat zich later bij de oogst laat opmerken. Zo wordt het aspergesteken duidelijk makkelijker en worden de oogstwerkzaamheden productiever door lichte en losse aspergedammen. Folie en minitunnels zorgen voor voldoende warmte en dienen daarmee eveneens voor de kwaliteit van de asperges.

Hoe kan de consument goede, verse asperges herkennen?
Uwihs: De goede kwaliteit van de asperges is vooral te herkennen wanneer men een asperge doorsnijdt. Als er dan wat aspergewater uit de asperge spuit wanneer men erop drukt, is de kwaliteit goed. Gesloten aspergekoppen en mooi glanzende asperges die er niet grauw uitzien, zijn ook tekenen van versheid en kwaliteit.

Wat voor werk moeten de telers momenteel op de akkers doen?
Uwihs: Momenteel maken de telers aspergedammen en leggen ze folie. Maar ook bij jonge aspergeakkers is er nog een en ander te doen, want het planten begint daar midden tot eind maart. Hier moeten de asperges in de juiste diepte geplaatst worden en er moeten goede groeiomstandigheden gecreƫerd worden. Met grondherbicide wordt de onkruiddruk weggenomen.

Welke maatregelen worden er getroffen met betrekking tot gewasbescherming?
Uwihs: Tijdens de oogst wordt er helemaal niks gedaan, maar daarna moeten er herbiciden worden gebruikt zoals insectenbestrijding tegen aspergevliegen, aspergehaantjes en aspergekevers. Ook bladluizen moeten deels bestreden worden.
De inzet van fungiciden is essentieel voor de plantengroei. Daarbij is een goede fungicide strategie van doorslaggevend belang. Wanneer welke maatregel getroffen moet worden, is afhankelijk van het weer te plannen.

Waar moet men na de oogst op letten?

Uwihs: De planten moeten dan eerst weer op kracht komen voor het volgende jaar. Net als een marathonloper heeft ook de asperge een regeneratiefase nodig. Om dit zo goed mogelijk te doorstaan, heeft de asperge voedingsstoffen, de juiste bemesting, gewasbescherming en zuurstof door grondbewerking nodig en moet de concurrentie door onkruid geminimaliseerd worden. Vervolgens heeft ze vanaf juni of juli drie tot vier maanden de tijd om haar reserves weer aan te vullen.
Publicatiedatum: