Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

100 kwekerijen gecontroleerd in Rijnmond

Al enkele jaren voeren DCMR Milieudienst Rijnmond, waterschap Hollandse Delta, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Hoogheemraadschap van Delfland samen en voor elkaar controles uit in de glastuinbouw. Daardoor krijgen tuinders maar één controlebezoek in plaats van twee. Tevens is de Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit (NVWA) er bij betrokken om samen met de waterschappen te controleren op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Deze middelen kunnen ook een negatief effect hebben op de waterkwaliteit. Het toezicht op deze sector wordt slagvaardiger en efficiënter, nu waterschappen en omgevingsdienst ook op elkaars voorschriften controleren. Dit past in het landelijk streven om controle van glastuinbouwbedrijven door waterschappen en omgevingsdiensten integraal aan te pakken.

Uit de controles van de afgelopen jaren blijkt dat de meerderheid van de bedrijven geneigd is om de voorschriften na te leven. Wel constateren de controlerende instanties dat een aantal glastuinbouwbedrijven nog tekortschieten. Deze bedrijven moeten nog extra inspanningen leveren om aan de regels te voldoen. Wanneer het naleven van regels en voorschriften bij alle bedrijven de norm is, kunnen de controles worden verminderd.

Tijdens de controles worden o.a. de technische apparatuur, de lozingen van water op de riolering en oppervlaktewater, gewasbeschermingsmiddelen en de stookinstallaties onderzocht. De regels hiervoor staan in het Activiteitenbesluit Milieubeheer, de Waterwet en de Wet Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden. Bij een aantal bedrijven zal ook inhoudelijk worden gekeken naar de ingediende jaarrapportage over 2016, hierin worden de lozings- en verbruikscijfers van meststoffen geregistreerd.

In 2017 worden via deze integrale aanpak ca. 100 bedrijven bezocht. Bedrijven die niet in de selectie zitten, kunnen uiteraard door de individuele controlerende instanties worden bezocht (bijvoorbeeld wanneer er een specifieke wetswijziging is doorgevoerd).

Bron: Waterschap Hollandse Delta
Publicatiedatum: