Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleine kwekerijen verkopen grond gezamenlijk

Onder toeziend oog van notaris Peter van den Berg ondertekenden Henk van der Smit en Kees Vermeulen namens de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop de oprichtingsakte van de Kavelcoöperatie Dijkgraafweg, Hazerswoude-Dorp met Elly Vergeer, Ton Stolwijk en Hans van Gemeren. Hiermee zijn de drie losse sierteeltpercelen van Vergeer, Stolwijk en van Gemeren ondergebracht in deze Kavelcoöperatie en worden zij verkoop klaar gemaakt.


Ondertekening van de akte Kavelcoöperatie Dijkgraafweg. Staand van links naar rechts: Elly Vergeer, Hans van Gemeren, Kees Vermeulen en Notaris Peter van den Berg. Zittend van links naar rechts: Ton Stolwijk en Henk van der Smit.

Van kleinschalig naar grootschalig
Binnen de Greenport Regio Boskoop zijn diverse boomkwekerijbedrijven die te klein zijn voor verkoop of waar geen opvolger voor is. Deze bedrijven zijn veelal lastig te verkopen. Toch is er vraag naar nieuwe bedrijven die voldoen aan de normen van deze tijd. De Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop maakt zich met deze kavelconstructie sterk om met verkopers van kleinschalige bedrijven afspraken te maken en hiermee te komen tot de oprichting van een Kavelcoöperatie zoals nu bij deze bedrijven aan de Dijkgraafweg. Dit leidt dan uiteindelijk tot verkoopmogelijkheid van een mooi perceel sierteeltgrond.

"Het is voor ons een mooie manier om onze bedrijven te verkopen. Wij zijn alle drie op zoek naar een koper, maar afzonderlijk zijn onze percelen te klein en niet geschikt voor een kwekerij van deze tijd. Door de percelen samen te brengen, ontstaat een mooi toekomst bestendig perceel, klaar voor een nieuwe koper," aldus van Gemeren.

Coöperatieve vereniging
De Kavelcoöperatie Dijkgraafweg is als vereniging opgericht vanuit de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop met het doel om percelen sierteeltgrond die te klein zijn voor een bedrijfsontwikkeling of niet in aanmerking komen voor een andere bestemming aan te kopen, te herstructureren en te verkopen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de vraag van boomkwekers naar grotere en beter bereikbare percelen sierteeltgrond binnen de regio Boskoop. De vereniging is opgericht voor drie jaar. Binnen korte tijd wordt het perceel bedrijfsklaar gemaakt. Dit houdt in dat paden, ontsluiting, eventueel wijziging bestemmingsplan door het bestuur, bestaande uit de heren Henk van der Smit en Kees Vermeulen, worden opgepakt. Bij verkoop wordt de coöperatie weer ontbonden. Mocht het perceel na drie jaar niet zijn verkocht dan wordt er met de leden nieuwe afspraken gemaakt.

"Wij gaan ervan uit dat de verkoop op deze manier snel zal verlopen", aldus van der Smit. "Het is een mooi pilotproject en we zijn al door andere regio's benaderd om deze nieuwe manier van verkoop en herstructurering van sierteeltgronden toe te lichten. We verwachten dat we met deze opzet meer boomkwekers kunnen helpen, zowel in aankoop- als verkoop en hiermee de boomkwekerijsector vitaal houden en klaar voor de toekomst". Ook de gemeente Alphen aan den Rijn is blij met dit initiatief en ondersteunt deze nieuwe aanpak met een subsidiebijdrage."

Publicatiedatum: