Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oranjebruine tomaat boordevol carotenoïde en chlorofyl

Tomaten zijn een belangrijke bron van antioxidanten zoals carotenoïde, lycopeen en bèta-caroteen. Tijdens de rijping zijn de opbouw van carotenoïde en afbraak van chlorofyl bepalend voor de kleur van de vrucht. Deze kenmerken zijn cruciaal voor veredeling en de selectie van rassen.

Eerder onderzoek toonde een verband tussen genexpressie CYC-B (lycopeen b-cyclase) en de oranje kleur van fruit aan. Een andere studie wees uit dat een puntmutatie van het gen SGR (STay Green) de afbraak van chlorofyl belemmert wat resulteert in een bruine kleur. 

"Op basis van deze bevindingen werd verder onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een nieuwe kleur tomaat, die zowel rijk aan bèta-caroteen als chlorofyl is. De kleursegregatie en het gehalte aan zowel bèta-caroteen en chlorofyl in de populaties F1 en F2 werden onderzocht door oranje en bruine tomaten te kruisen.


Kleuren van de generatie F2 rijpe vruchten

"Er werden twee inteeltlijnen gekruist: KNY2 (oranje) en KNB1 (bruin) en het verband tussen deze genen en hun invloed op de vruchtkleur werden onderzocht. De fenotypes van de F2 planten werden vervolgens geanalyseerd en er werd een nieuwe oranje-bruine kleur aangetroffen.

De moleculaire analyse van het genoom bevestigde dat er twee SNP's (enkel-nucleotide plymorfe) in de CYC-B en SGR gensequentie aanwezig zijn die in verband staan met het ontstaan van de oranje-bruine kleur in de generatie F2. Het gehalte aan carotenoïde en chlorofyl dat aanwezig was in de verschillende fenotypes werd geanalyseerd en toonde een sterk verband aan met de carotenoïde biosynthesegenen en de functie van het gen SGR.

De studie heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuwe tomatenkleur met een oranje-bruin fenotype. De vrucht is rijk aan bèta-caroteen en behoudt zijn chlorofylgehalte gedurende het rijpingsproces.

Genexpressie CYC-B is verantwoordelijk voor de ophoping van bèta-caroteen, terwijl een puntmutatie van het gen SGR de eiwitfunctie remt waarmee de afbraak van chlorofyl voorkomen wordt. De onderzoekers menen dat hun onderzoek waardevolle informatie heeft opgeleverd voor de ontwikkeling van anderskleurige tomatenrassen door gebruik te maken van moleculaire merkers.


Bron: Ranjith Kumar Manoharan, Hee-Jeong Jung, Indeok Hwang, Namhee Jeong, Kang Hee Kho, Mi-Young Chung, Ill-Sup Nou, 'Molecular breeding of a novel orangebrown tomato fruit with enhanced beta-carotene and chlorophyll accumulation', 2017, Hereditas, Vol. 154:1.
DOI 10.1186/s41065-016-0023-z
Publicatiedatum: