Dé website voor de Nederlandse groententeelt
Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
paprika tomaat komkommer ui appel peer citrus aardbei vijg

Jaarverslag KCB blikt terug op kwaliteit AGF

Schapenkoppen, mesbeschadigingen, holle uien, vergeelde grondkleuren - maar ook harde vruchten met veel glans en weinig gebreken. Het KCB kwam het in 2016 allemaal tegen bij hun kwaliteitsinspecties. In het jaarverslag blikken ze terug op de kwaliteit van diverse producten.

Paprika
Tijdens de inspecties moesten 194 partijen afgekeurd worden. Dit was een daling ten opzichte van 2014 en 2015. In totaal moesten 106 partijen Nederlandse paprika's afgekeurd worden en 88 uit het buitenland, waarvan 52 uit Spanje. De kwaliteit van de Nederlandse paprika was aan het begin van het nieuwe seizoen uitstekend; harde vruchten met veel glans en weinig gebreken. Het soortelijk gewicht was soms zo hoog dat de dozen slechts voor twee derde gevuld waren. De handel was hier niet blij mee. Dit jaar viel op dat de vruchten vaak beschadigd waren. Op de stelen, waarop steelrot ontstond, maar ook op de vruchten zelf. Dit was vaak in de vorm van mesbeschadigingen en andere vormen van oogstbeschadigingen, zoals zware kneuzingen.  Dergelijke beschadigingen veroorzaakten in het handelsverkeer rotte vruchten. Het KCB heeft hierop specifiek gerichte inspecties uitgevoerd. De kwaliteit werd beter naarmate de herfst naderde. Aan het einde van het seizoen werd dit helaas weer minder. Bij het schoonsnijden van de gewassen staken kwaliteitsproblemen zoals schapenkoppen en/of bonte vruchten de kop op.

Tomaten
Bij de Nederlandse tomaten kan nog amper gesproken worden over een seizoen, omdat ook in de wintermaanden in Nederland voortreffelijke tomaten worden geteeld. Van cherry tot zeer grove ronde tomaten; de producten gaven tijdens inspecties nauwelijks problemen. De kwaliteit van de Spaanse tomaten was alleszins redelijk, maar nam tegen het  einde van het teeltseizoen af. De vruchten waren aan de rijpe kant, waardoor de houdbaarheid beperkt was. De kwaliteit van de Nederlandse tomaten was in die periode prima, maar werd in de  zomermaanden wisselvalliger. In de herfstmaanden werden de  vruchten doffer en nam ook het aantal beschadigingen toe. De kwaliteit van de nieuwe oogst Spaanse tomaten was in de periode prima; stevige en mooi glanzende vruchten.

Komkommers
Het seizoen van de Nederlandse komkommers begon voorspoedig. De kleur van de komkommers was goed en groener dan in voorgaande  jaren. Het enige gebrek was een voorkomend koustreepje, iets meer  dan is toegestaan in klasse I, maar de komkommers voldeden nog wel aan de Algemene Handelsnorm. Tegen het einde van het voorjaar nam  de kwaliteit af. Vooral vruchten afkomstig van oud gewas waren vaak matig van kleur, of hadden schuur- of sorteerschade. De jonge aanplant die daarop volgde was weer uitstekend van kwaliteit. De  vruchten waren voldoende groen en gebreken kwamen in dit product niet voor.

Uien
In het seizoen 2015-2016 moesten opnieuw veel partijen Nederlandse uien worden afgekeurd vanwege ernstige gebreken zoals koprot, halsschimmel of wortelschimmel. Deze gebreken blijven een  probleem. De pakstations doen veel moeite om de geïnfecteerde exemplaren uit te sorteren. Dit blijft echter een moeilijke klus, omdat deze gebreken aan de uitleesbanden vaak slecht te herkennen zijn. Aan het einde van het seizoen was er een tekort aan kwalitatief goede  uien. Hierdoor werden ook voor verre bestemmingen zachte en soms  inwendig holle uien verpakt. Het seizoen 2016-2017 startte met een  goed product. Het warme weer had de grond uitgedroogd, waardoor  scherpe kluiten waren ontstaan. Uien die hiermee in aanraking kwamen, beschadigden tijdens de oogst. In toenemende mate worden  door de Nederlandse uiensorteer- en pakstations uien uit de  omringende landen en Frankrijk gesorteerd en verpakt. Deze worden  ok naar verre bestemmingen geëxporteerd. Nederland wordt daardoor  steeds meer een draaischijf van de internationale uienhandel.

Appels
De afzet van appels verloopt al enkele jaren niet naar wens. De afzet verloopt trager dan gewenst en meestal heeft dit gevolgen voor de kwaliteit. De appels bleven langer dan voorzien in de koelcellen staan. De grondkleur van de vruchten was hierdoor opgelopen naar geel. Positief was dat het suikergehalte in de vruchten erg hoog was. De tendens voor de smaak schuift steeds verder op naar zoet. De inwendige kwaliteit was niet altijd even optimaal. Klokhuisrot kwam niet veel voor, maar werd wel met enige regelmaat gesignaleerd. De kwaliteit van de buitenlandse appels gaf een wisselend beeld; aan het  begin van het seizoen kwam kurkstip en lenticelstip voor. Regelmatig werden partijen om deze redenen afgekeurd. Een andere reden voor  veel afkeuringen 29 waren de aanduidingen. Het correct aanbrengen  van de juiste aanduidingen blijkt nog steeds lastig te zijn voor veel verpakkers en exporteurs. Het niet goed aanduiden had vaak  betrekking op het land van oorsprong of de correcte adresgegevens.

Peren
De afzet van peren naar China is op gang gekomen. De kwaliteit werd  door de exporteurs vrij goed bewaakt, maar toch kwam het voor dat  partijen peren niet meer hardgroen waren op het moment dat deze  werden verzonden. Het resultaat kan zijn dat de peren doorrijpen en  overrijp arriveren. Dit kan op de plaats van bestemming een probleem worden met als gevolg droge of buikzieke vruchten. Het seizoen  2016-2017 startte voorspoedig, de kwaliteit was prima. Dit ondanks  de hete herfst. Wel werd al snel duidelijk dat de Conference peren dit  seizoen een erg gladde schil hebben. Sommige afnemers vinden het  mooi en anderen prefereren wederom bronskleurige vruchten. De Doyenné du Comice was daarentegen weer wel wat meer verruwd.  Gebreken kwamen niet of nauwelijks voor.

Citrus
De kwaliteit van de Europese sinaasappels, mandarijnen en citroenen  van het seizoen 2015-2016 was goed; op de vruchten kwamen weinig  tot geen schilgebreken of andere gebreken voor. Dit was het seizoen  dat daarop volgde anders. Vooral Spaanse sinaasappels gaven een  matige kwaliteit te zien. Er heerste krapte op de markt en de  exporteurs verpakten met enige regelmaat in de klasse I ook vruchten  van de klasse II, maar ook vruchten die niet meer indeelbaar waren in  de klasse II. Denk hierbij vooral aan schilschade, beschadigde  vruchten of oleocellosis. Hier werd door de inspecteurs de nodige  aandacht aan geschonken. De kwaliteit van citrus van het zuidelijke halfrond fluctueerde ook dit seizoen weer sterk. Vooral windschade op schil was een veel voorkomende reden om sinaasappels of  mandarijnen af te keuren.

Aardbeien
In de wintermaanden groeit het aandeel Nederlandse aardbeien nog  steeds. Dit gaat ten koste van buitenlandse aardbeien zoals Spaanse,  Italiaanse of Egyptische. Nederlandse glasaardbeien vielen in deze  periode op vanwege het hoge glansniveau en de mooie rode kleur.  Glasaardbeien zijn meestal wat minder donkerrood dan aardbeien uit  Zuid-Europa, maar dit ging niet ten koste van de kwaliteit of de smaak. Zuid-Europese en Egyptische aardbeien waren uitermate stevig en hierdoor goed houdbaar. Op de vruchten kwamen zeer regelmatig  donkere drukplekken voor. Op dit type aardbeien kan dat weinig kwaad,  omdat het drogestof gehalte hoog is. Voor de Nederlandse  aardbei geldt dit niet; Dit in tegenstelling tot bij de Nederlandse  aardbei dit is bij telers en plukkers gelukkig bekend. Drukplekken  werden maar weinig aangetroffen. De kwaliteit van de Nederlandse  glas- en vollegrondsaardbeien was overwegend goed. Soms speelde  het weer parten; veel regen of te hoge temperaturen betekende minder  kwaliteit, maar hierop werd door de telers goed ingespeeld, waardoor  de kwaliteit op een acceptabel niveau bleef.

Vijgen

In 2015 moesten vele partijen vijgen vanwege te veel vervuiling worden afgekeurd. Met de exporteurs werd een traject ingezet om te komen tot schone vijgen. Dit werd goed opgepakt, vooral gezien het feit dat in 2016 nog zelden te sterk vervuilde vijgen werden aangetroffen.

Lees het hele jaarverslag hier.

Publicatiedatum: 20-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: