Dé website voor de Nederlandse groententeelt
Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Maas van den Heuvel, LNCN:

"Biopeenprijzen hebben ijzersterke notering"

Tholen - Biologische wortelen hebben een ijzersterke notering, zo blijkt uit de cijfers van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN). De reguliere peenmarkt zit echter in een zware dip. In week 10 daalde de prijs bovendien nog eens sterk. Daarvoor lag de index hoger vanwege afnemers in Duitsland waar betere prijzen voor peen worden betaald, gemiddeld rond de 20 euro, vertelt Maas van den Heuvel, secretaris van LNCN. Deze handel in Duitsland viel weg in week 9 waardoor de prijzen daalden. Maas: "Het is desastreus hoe laag de wortelprijs is."


Biomarkt klaar

Ronald Gielleit van Top Fresh beaamt dat de biomarkt in wortelen er veel beter voorstaat. "De prijzen zijn zeker goed vergeleken bij de reguliere markt."  De markt in biopeen is sinds deze week klaar. Ronald: "De laatste wortelen zijn van de week uitgeleverd. We startten nu met de import uit IsraŽl en Spanje." Ronald merkt een trend naar uitbreiding van het areaal. "Veel telers schakelen om naar bioteelt, zowel in peen als in uien. Voor die producten is de exportmarkt nog goed. In Nederland wordt slechts een klein volume afgezet, bijna alle product gaat naar Duitsland."Omschakeling
Een omschakeling naar meer bioteelt lijkt misschien logisch, maar is niet heel eenvoudig. Kees Heegsma van Heegsma zit al jaren in de wortelhandel en plaatst meteen een paar kanttekeningen. "Het is niet alleen een economisch verhaal, de hele bedrijfsvoering moet dan anders. Het gaat in de biowortelen vooral om de buitenlandse markt, die is een stuk kleiner dan de conventionele. Bovendien is niet in te schatten hoeveel product die markt aankan."

Lichtpuntje
Op dit moment is er nog veel gangbaar product en de eerste  biowortelen uit IsraŽl zijn inmiddels op de markt. "Nederland is altijd flexibel en heeft goede kwaliteit en bewaarmogelijkheden. Daarmee vullen ze de gaten in de markt op", vertelt Kees. Dat Nederland nu met voorraden blijft zitten, heeft te maken met een opeenstapeling van factoren. Kees: "De boycot van Rusland natuurlijk. Daarnaast kan Polen door Europese subsidies steeds beter in de eigen markt voorzien. Duitsland is een grote markt maar daar spelen emotionele sentimenten op de markt een rol, supermarkten zetten daar in op de afzet van regionale producten. Tot slot zorgt de huidige lage prijs ervoor dat verwerkingsbedrijven geen voorraden aanleggen, wat de stemming op de markt ook weer drukt. Als er binnenkort geen klein wondertje gebeurt, gaat de hele peensector  seizoen 2016-2017 in hun portemonnee voelen, zo reŽel moeten we zijn."

Maar het is niet alleen maar somberen volgens Kees. Hij ziet een paar lichtpuntjes. "Uit Bulgarije, KroatiŽ en Spanje komt momenteel ietsje vraag vandaan. Tot een week geleden hoorde ik niets uit die landen."
 

Voor meer informatie:
LNCN secretariaat
Maas van den Heuvel
m.v.d.heuvel@hetnet.nl
T: 0031-38-3388214

Top Fresh Handel
Ronald Gielleit
Zuiderringweg 21
8317 RA Kraggenburg
T: 0031-527-745043
info@topfresh.nl
www.topfresh.nl

Heegsma bv
Kees Heegsma
Straatweg 74
8531 PZ Lemmer
T +31(0)514 56 92 24
M +31 (0)653 2448 28

Publicatiedatum: 20-3-2017
Auteur: Marjet Lubbers
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: