Dé website voor de Nederlandse groententeeltMededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Peter Lexmond over de teeltgoot van de toekomst:

"Revolutionair teeltsysteem aanstaande"

Tholen - In Nederland is het gebruik van teeltgoten geen nieuws meer, maar dat is wel eens anders geweest. De stap van vollegrond naar het gebruik van substraat in teeltgoten hebben vele telers nog. Maar ook teeltgoten kennen een levenscyclus. Daar zijn ze zich bij  Meteor Systems terdege bewust van.

Volgens Peter Lexmond, commercieel directeur en mede-eigenaar van Meteor Systems, liggen er kansen genoeg om innovatieve teeltmethoden te ontwikkelen. Er wordt dan ook flink wat onderzoek gedaan naar nieuwe manieren om te telen.  Binnenkort wordt er een proef gestart naar een nieuwe techniek over het telen op water. "Nou ja, proef. Het gaat om een areaal van 14.000 m2. Dat is meer dan een proef. Toch? We zullen met dit systeem voor opschudding zorgen in de markt van telen op water. Dat is zeker."


Peter Lexmond heeft nog plannen genoeg: "Het nieuwe pand is groot. Maar ik sluit niet uit dat het binnen afzienbare tijd niet meer groot genoeg is. Het gaat zo hard."


Het nieuwe pand van Meteor Systems in Breda heeft een vloeroppervlak van ruim 20.000 m2

Teeltsystemen in Rusland
Naast het bedenken van nieuwe teeltmethodes, is de productie van teeltsystemen met goten en druppelsystemen in volle gang bij Meteor Systems. Er moet de komende jaren heel wat werk worden verzet. "In de voormalige Sovjetstaten wil Poetin ieder jaar 200 ha bouwen. Dat zijn de plannen. Binnen tien jaar staat de teller dus op 2.000 ha en wordt dit gebied zelfvoorzienend. Die zelfvoorziening is een doel op zich bij de Russische president", vertelt Peter.

Teeltsystemen in de VS
Ook Trump heeft grote plannen in de Verenigde Staten. "Om de rol van Mexico te verkleinen, zal er in Amerika flink gebouwd gaan worden. Vanuit de Meteor-vestiging in Leamington voorzien we de Amerikaanse telers van teeltsystemen en druppelbevloeiing."

De rollen staal worden in Nederland op maat gesneden en gaan vervolgens de grote plas over. Daar worden de goten ter plaatse gedraaid. Peter Lexmond: "Heel ingewikkeld is dit proces niet voor ons. We zijn er al jaren 24/7 mee bezig. Die ervaring komt rechtstreeks ten gunste van onze telers."

Watertekort
In Californië worden veel aardbeien geteeld in de vollegrond. "Het ontsmetten van de grond en de beschikbaarheid van bruikbaar water wordt een steeds groter probleem. Het gebruik van een systeem van substraten met teeltgoten en druppelbevloeiing ligt dan voor de hand", vindt Peter, die dan ook verwacht hier veel systemen  te gaan leveren.

Datzelfde watertekort speelt ook in Afrika. "De Nederlandse rozenteelt is grotendeels verhuisd naar Afrika. Daar is de beschikbaarheid van water natuurlijk een belangrijk onderwerp. Ook daar behoort deze teeltmethode tot de toekomstmogelijkheden. Of beter gezegd, het kan niet anders dan dat dit de oplossing is voor het watertekort in Afrika."
Een gedeelte van de nieuwe productiehal. Er is nog ruimte vrij gelaten om de laatste machines van de vestiging in Duiven te kunnen plaatsen.


De druppelaars worden volautomatisch gemonteerd.


Willie Wortels
Naast de productie-afdeling, zijn ook de Willie Wortels bij Meteor nog lang niet klaar. "Binnen afzienbare tijd komt er een revolutionair systeem op de markt", vertelt Peter. Het plan, het product ligt al klaar. "We beslissen momenteel over de technische productie van de teeltoplossing. Dat is een kwestie van tijd. Alle lichten staan al op groen. Ik kan er nog niet veel over zeggen, maar de markt gaat van ons horen. Nog even geduld."

Voor meer informatie:
Meteor Systems
Peter Lexmond
Minervum 7081
Breda
(076) 504 28 42
www.meteorsystems.nl


Publicatiedatum: 17-3-2017
Auteur: Annet Breure
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Mooi product met toekomst, goed bezig Peter!
Jan kraan, Berkel (email) - 19-3-2017 13:46:21


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: