Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"één groot persoonlijk drama"

Aardbeienteler hoeft gevangenis niet in

Tholen - De Overijsselse aardbeienteler die zijn werknemers in 2010 uitbuitte, hoeft niet de cel in. Hij krijgt een taakstraf van 240 uur opgelegd en een voorwaardelijke gevangenisstraf. Bij de strafbepaling speelt mee dat de teler zelf niet rijk is geworden van de uitbuiting, dat de werknemers vrij waren om te gaan en staan waar ze wilden en eventueel ook te vertrekken en dat de teler het de afgelopen jaren flink voor zijn kiezen heeft gekregen: zijn vrouw is weg, zijn bedrijf verkocht en zijn kinderen ziet hij nauwelijks meer.

Uitbuiting
De teler had Slowaaks personeel in dienst, maar was voor hun bepaald geen goede werkgever. De werknemers moesten zwaar werk verrichten: zes dagen per week, twaalf tot dertien uur per dag of langer en dat voor netto € 5,- per uur. Tenminste, als ze de dagnorm haalden: wanneer er één rotte aardbei in een kistje zat, werd een heel kistje afgekeurd en telde het niet mee. Bruto verdienden de werknemers 7,50, maar daar ging dus per uur 2,50 van af voor huisvesting. En die was niet best: ze sliepen op een matras in een schuur of zelfs in een onverwarmde tent. Douches waren er nauwelijks of mochten niet gebruikt worden en ook wc's waren er te weinig. Bovendien was het brandgevaarlijk. Protesteren konden ze nauwelijks omdat de teler de identiteitsbewijzen had ingenomen en de werknemers geen papieren of loonopgave kregen. De werknemers betaalden bovendien flink voor de reis naar Nederland en bemiddeling van het werk.

Vrijwillig
De straf was al eerder opgelegd door de rechtbank, maar het OM ging in hoger beroep. Dat diende gisteren voor het Gerechtshof van Arnhem-Leeuwarden. De advocaat van de teler voerde onder andere aan dat de omstandigheden in de meeste gevallen wel op orde was en dat het personeel vrijwillig in dienst was bij de teler. Bovendien kwamen de meeste werknemers terug.

En daar gaf het Hof de verdediging wel gelijk in. De leefomstandigheden en betaling waren weliswaar slecht en daarom wordt de teler bestraft, maar de werknemers waren vrij om te gaan en staan waar ze wilden en konden ook weg als ze dat wilden. De teler had de paspoorten van de werknemers ingenomen, maar alleen om ze veilig te bewaren en de werknemers kregen ze direct terug als ze wilden. En de werksfeer was over het algemeen goed. Bovendien had de teler het zelf niet veel beter. Hij werkte in het seizoen van 04:00 uur 's morgens tot 23:00 's avonds en zijn bedrijf bleef verlies draaien.

"Het beeld van de uitbuiter die zelf rijk wordt dankzij die uitbuiting is niet van toepassing", vindt het Hof. Het bedrijf is inmiddels verkocht, de man heeft er geen cent aan overgehouden en woont in een huurhuisje. Zijn huwelijk is mede door de zaak op de klippen gelopen en contact met zijn kinderen heeft hij nauwelijks meer. "De hele zaak is voor de verdachte uitgelopen op één groot, persoonlijk drama", aldus het hof. Bovendien wacht de man al zes jaar op afwikkeling van de zaak, want de aanhouding vond al in augustus 2010 plaats. Het hof besloot daarom dat de opgelegde gevangenisstraf voorwaardelijk is en dat de teler een taakstraf van 240 uur opgelegd krijgt.

Lees de hele uitspraak hier.