Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt aardbeien

Aardbeien blijven de onbetwiste zomerkoninkjes. Alle inspanningen om een jaarrond aanvoer op te zetten ten spijt, blijkt dat in verschillende landen de piek in de vraag nog altijd in de zomermaanden ligt. Het lenteweer van de afgelopen week in Noord-Europa viel goed samen met hoge temperaturen in Huelva. Marokko en Israël sluiten in de komende weken de seizoenen af. Beide landen kunnen tevreden terugkijken, hoewel de vraag naar Marokkaanse aardbeien iets achter bleef. In Frankrijk, België en Nederland zijn de eerste binnenlandse aardbeien beschikbaar. In de VS profiteren de telers in Californië van het goede weer. De productie neemt toe en de markt is gunstig.

Vroege start Frans seizoen
De eerste oogst uit de kassen in de Dordogne zijn op de markt. Een teler meldt al 3 ton geoogst te hebben sinds begin van de maand. Het seizoen begon enkele weken eerder dan gebruikelijk. Er is een goede vraag naar deze vroege aardbeien en het departement kan de aardbeien tegelijk leveren met de seizoenen in Lot-et-Garonne en Bretagne. Al tien jaar staat de Dordogne op de tweede plaats, na Lot-et-Garonne, van grootste aardbeienteeltdepartementen. Volgens de ramingen wordt er dit seizoen 45.000 ton geoogst. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar. Voor de vollegrondsproductie laat de start van het seizoen nog even op zich wachten. Eind volgende maand zal dat seizoen van start gaan.

Traditioneel begint het aardbeienseizoen tegen het einde van april, maar dit jaar was de start twee maanden eerder. Het warme weer droeg positief bij aan de groei van de aardbeien, maar ook de teeltmethode en het ras zijn bepalend.



Zomerse temperatuur stuwt productie Spanje
Deze week steeg het kwik tot 28 graden Celsius in delen van Huelva. Deze ongekend hoge temperatuur versnelt de productie. Als gevolg was er meer aanvoer deze week, wat zich direct vertaalde in een prijsdaling van 10 tot 15 procent. Inmiddels is de temperatuur gedaald en wordt er regen verwacht. Naar verwachting is het volume volgende week gelijk aan het volume twee weken geleden. Maart is een belangrijke maand voor de Spaanse telers. In deze maand kunnen de telers profiteren van een significant marktaandeel in Europa. Italië en Frankrijk zijn dan nog niet aan de markt. Volgens de laatste cijfers staat het aardbeienareaal in Huelva op 5.400 hectare. Het areaal staat nog altijd onder druk. De aardbei verliest terrein aan de blauwe bes en framboos. Die trend is sinds 2014 te zien en werd in gang gezet door een aantal slechte seizoenen op rij. Oorzaak daarvan lag in overproductie en dus lage prijzen.

Italië vreest overlap seizoenen
Volgens de statistieken gaven Italiaanse gezinnen vorig jaar gemiddeld 14,40 euro uit om 4,14 kilo aardbeien te kopen. Het areaal is dit jaar met 3% gestegen ten opzichte van vorig jaar en komt uit op 3.640 hectare. daarvan is 144 hectare te vinden in het noordwesten (Piëmont), 551 hectare in het noordoosten (Emilia Romagna en Veneto), 2.224 ha in het zuiden (Basilicata, Campania, Calabria, Sicilië) en 488 ha in de resterende gebieden. Tussen 2009 en 2017 steeg het aandeel van Basilicata in de productie van 14% naar 24%.

Populaire rassen onder de telers zijn, afhankelijk van de regio, Sabrosa, Melissa, Marisol, Sabrina, Nabila, Fortuna en Camarosa. Zo'n 88% van de export blijft binnen Europa, met Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland als belangrijkste afzetmarkten. Vorig jaar viel de export 6% hoger uit dan in het voorgaande seizoen.

De aanvoer komt langzaam op gang. De oogst in de regio Metaponto gaat geleidelijk verder. In Salerno is de oogst vertraagd door een temperatuurdaling tegen het einde van de week waardoor het fruit minder snel rijpt. Door deze vertraging in de aanvoer en de hoge vraag resulteert in hoge prijzen. De komende maand is de meest cruciale periode. Dan is er aanvoer uit Basilicata, Spanje en komen de eerste kasaardbeien uit het noorden van het land op de markt. Door kou in januari is het seizoen vertraagd en dreigt een overlap in seizoenen.

Minder vraag naar Marokkaanse aardbeien
Het seizoen in het Noord-Afrikaanse land loopt op haar einde. De piek van het seizoen ligt in december en januari en dus al weer even in het verleden. Ondanks de goede kwaliteit en de gunstige prijzen, bleef de vraag dit seizoen achter, vertelt een exporteur. Volgens de handelaar werd de schade aangericht door de hoge temperatuur in het seizoen van 2016. Dat had gevolgen voor de kwaliteit. De exporteur stuurt een groot deel van het product naar de Russische markt. Ondanks de onstabiele situatie daar, blijkt het een goede markt met minder concurrentie dan voorgaande jaren.

Israël: groter volume, stabiele prijs
Het seizoen is bijna voorbij. Er is nog aanvoer van de late rassen, maar de volumes worden kleiner. Het seizoen begon in november en duurt tot in het voorjaar, afhankelijk van de weersomstandigheden in de winter. De milde winter van dit jaar resulteerde in een grote productie in de piekmaanden. In totaal wordt een oogst van 30.000 ton geraamd, aanzienlijk meer dan in andere jaren.
De prijzen op de lokale markt reageren echter niet en blijven stabiel op gemiddeld 6 tot 7 euro per kilo. In vergelijking met voorgaande jaren is de prijs wel gedaald. Het grootste deel van de aardbeien wordt op de lokale markt verhandeld. Er zijn kleinschalige exportprogramma's naar het Verenigd Koninkrijk en Rusland. Vooral vroeg in het seizoen als de Spaanse aanvoer nog op gang moet komen, is dat een goede markt.
Het areaal staat op 400 hectare, waarvan het grootse deel in tunnels en kassen. Onder invloed van weersveranderingen is het areaal licht gedaald. Er worden echter ook nieuwe rassen ontwikkeld die beter bestand zijn tegen het klimaat.

Oekraïne kiest voor eigen teelt
Het seizoen voor aardbeien start, in het algemeen, enkele weken eerder dan in andere Oost-Europese landen. Traditioneel staat de start gepland voor half april. Voor ramingen voor het komende seizoen blijkt het nog te vroeg. Wel laat een handelaar weten dat de aardbeien eigenlijk niet geïmporteerd worden buiten het seizoen. Tests enkele jaren geleden bleken niet succesvol, consumenten bleken liever te wachten met aardbeien kopen tot het binnenlands seizoen begon. Voor het komende seizoen wordt wel gerekend op een grotere export. Er zou veel vraag zijn uit onder andere Wit-Rusland en Polen om de gaten in het seizoen te vullen.

Zweden wacht tot de zomer
In de zomermaanden is de aardbei populair, maar rond deze tijd van het jaar is er nauwelijks vraag naar de zomerkoninkjes. De grootste vraag komt momenteel van de cateraars en restaurants. een grote importeur geeft aan een voorkeur te hebben voor de Nederlandse aardbeien voor de horeca, omdat het een "gezondere en sterkere vrucht is". Consumenten vragen nauwelijks om aardbeien, ook omdat ze niet bereid zijn om de huidige prijzen te betalen. Als er echter aardbeien gekocht worden, kiezen de consumenten vaak voor Spaanse of Italiaanse.

Lente weer stuwt Belgische vraag
De aardbeienmarkt veranderd snel, bijna dagelijks zijn er schommelingen in de markt. De binnenlandse productie is nog laag en de prijzen zijn hoog. Het lenteweer van deze week stimuleert de vraag. Daarnaast is er minder aanvoer van ander zachtfruit als frambozen en blauwe bessen, wat de vraag naar aardbeien een impuls geeft. Het zijn vooral de Spaanse aardbeien die aan de markt zijn. Door de hoge temperatuur in Huelva vorige week was er even een opleving in de aanvoer, maar de koelere dagen die volgden lieten de aanvoer weer iets teruglopen.
Door het grotere volume van begin deze week stonden de prijzen onder druk. Op 13 maart lag de prijs 30 tot 40 cent lager dan een week eerder. Concurrentie met de binnenlandse aardbeien is er nauwelijks. Deze aardbeien zijn duurder en trekken een ander publiek.

Stabiele markt in Nederland
In tegenstelling tot het overige zachtfruit waarbij de markt met dubbele cijfers groeit, is de vraag naar aardbeien stabiel tot licht stijgend. Momenteel komt het gros van de aanvoer uit Spanje, maar ook de eerste Nederlandse en Belgische kasaardbeien zijn weer op de markt. Waar vroeger de aardbeien uit Egypte, Israël, Marokko en Spanje nog weleens als 'waterbommen' werden getypeerd lijken deze steeds meer vervangen te worden door smaakvollere rassen. Het Spaanse seizoen kwam dit jaar erg traag op gang als gevolg van de koude weersomstandigheden. Inmiddels is het een stuk warmer in Spanje en zijn de volumes toegenomen. Ze vormen echter geen concurrentie voor de binnenlandse aardbeien, die in een andere prijscategorie vallen. In Nederland is het kasaardbeienareaal de laatste jaren fors toegenomen, hoofdzakelijk door uitbreiding van bestaande telers. April tot en met juni zijn traditioneel de piekmaanden van de Hollandse aardbeien, maar doordat de grotere aardbeientelers steeds meer 'doordragers' zetten, zie je die enorme pieken in aanvoer afvlakken.

Elke week meer aardbeien uit Californië
De regen had een kleine impact op de aardbeien, maar elke week komt er meer product beschikbaar in Californië. Het weer is beter en dat pakt positief uit voor de aanvoer. Hoewel de aanvoer dus goed op gang komt, ligt het volume iets onder dat van vorig jaar. Regen en lagere temperaturen zijn hier de oorzaak van.
Ook uit Florida en Mexico is er aanvoer, maar volgens een Californische teler hebben die aardbeien kwaliteitsproblemen als gevolg van de hoge temperatuur. "Dat hielp ons om meer Californische aardbeien in de schappen te krijgen," aldus de teler.