Groententeelt in Duitsland
De groententelers kunnen terugkijken op een positief jaar 2016. De oogst lag op meer dan 3,5 miljoen ton en daarmee circa drie procent hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vier jaar hoewel extreme weersomstandigheden het werk lokaal moeilijk maakten. Uit de vollegrond was de oogst van wortelen (642.000 ton), consumptieuien (523.000 ton) en wittekool (431.000 ton) het grootst. Bovendien werden er in heel Duitsland 120.000 ton asperges gestoken.
In 2016 teelden bijna 7.500 bedrijven aardbeien en groenten op een totaal oppervlakte van 140.100 hectare. Het vollegrondsgroentenareaal steeg met 5 procent naar 121.000 hectare. De grootste teeltgebieden lagen in Nordrhein-Westfalen (23.160 hectare), gevolgd door Rheinland-Pfalz (19.500 hectare) en Niedersachsen (19.300 hectare).
Meer dan 1.100 bedrijven teelden biologisch in de vollegrond en wel op 12.400 hectare. Daarmee had de biologische teelt een aandeel van 10 procent aan de totale teelt. Dat betekent een stijging van 15 procent ten opzichte van 2015. Wortel- en knolgroenten hadden in 2016 met 4.000 hectare het grootste aandeel aan het biologische vollegrondsgroentenareaal, terwijl biologische asperges op meer dan 1.000 hectare geteeld werden.