Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS: Verschillende staten gaan anders om met seizoensgebonden personeelstekort

Het precieze aantal seizoensgebonden teeltmedewerkers in de VS aangeven is lastig maar Frank Gasperini denkt dat 1,5 miljoen een goede schatting is.

Seizoensgebonden personeelstekorten zijn de afgelopen jaren een probleem geweest van gemiddeld 25-30%. Deze tekorten hebben geleid tot een focus op gewassen met een hogere toegevoegde waarde en gewassen die gemakkelijker te oogsten zijn, toegenomen mechanisatie en een stijging van andere methoden om de productiviteit te verhogen. Dit volgens Gasperini, vicevoorzitter van de National Council of Agricultural Employers (Nationale raad landbouwwerkgevers). De verschillende staten vinden elk eigen manieren om met de situatie om te gaan.

Michigan heeft ongeveer 40.000 tot 45.000 tijdelijke seizoensgebonden teeltwerknemers nodig. Maar het binnenlandse arbeidsaanbod is onvoldoende om hieraan te voldoen - vooral tijdens piekmomenten - volgens Bob Boehm, arbeidsdeskundige bij het Michigan Farm Bureau.

Eén oplossing voor telers om het tekort op te vangen is lid worden van het in Michigan en elders groeiende H-2A gastarbeidersprogramma. Sommige werkgevers keren terug naar traditionele arbeidsbronnen zoals middelbare scholen, gepensioneerden en gevangenenprogramma's (work-release).

Dan Fazio, directeur van wervingsbedrijf Wafla, zegt dat de staat Washington ongeveer 80.000 seizoenarbeiders nodig heeft, waarvan zo'n 50.000 binnenlandse. Volgens Fazio investeren telers in Washington in automatisering om het tekort op de arbeidsmarkt op te vangen.

In Californië - die ongeveer 470.000 seizoensgebonden teeltwerknemers nodig heeft - is er vorig jaar wetgeving uitgezet die het de telers nog lastig kan maken. Eerst kwam de wet geleidelijke minimumloonverhoging in California tot $15 per uur tegen 2022. Toen kwam de wet overuren, waarbij voor teeltmedewerkers tussen 2019 tot 2022 de nieuwe overwerkmaatstaf van 8 uur per dag (of 40 uur per week) ingevoerd moet worden in plaats van 10 uur per dag. Eric Schwartz, CEO van de United Vegetable Growers Cooperative denkt dat hierdoor de agrarische productiekosten in Californië de komende jaren aanzienlijk zullen toenemen.

Bryan Little, arbeidsdeskundige bij het California Farm Bureau Federation, zegt dat werkgevers en werknemers het met informele werkverdelingsregelingen zouden kunnen proberen. Zo kan een werknemer die bij de ene werkgever slechts 40 uur kan werken, bij een andere werkgever extra uren draaien. Mechanisatie is ook een mogelijkheid. Sommige gewassen, zoals aardbeien en avocado's, lenen zich niet voor machinaal oogsten, maar dat gold 10 jaar geleden ook voor het snoeien van wijnstokken – wat nu een gangbare praktijk is - zegt Little: "De technologie kan veranderen."

Publicatiedatum: