Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Druk politici in de kas weer omlaag

Tholen - De afgelopen weken is er een opvallende invasieve exoot gesignaleerd in de Nederlandse tuinbouw. Diverse kwekers zijn dit voorjaar meer dan eens verrast door een ongewoon hoge populatie politici in de kas.

Normaliter blijft de druk van politici in kassen beperkt tot hier en daar een werkbezoek, maar de afgelopen weken zijn er opvallend veel vondsten gedaan. De diversiteit van de gevonden politici is groot: van CDA en VVD tot D66 en PVV. Onderstaand hebben we een overzicht gemaakt van de waargenomen soorten.

Deskundigen verwachten dat de druk politici in de Nederlandse tuinbouw na vandaag weer afneemt.

CDA



Als tuindersvrouw en tuindersdochter is Karin Zwinkels zeker geen onbekende in de kas. Haar doel is ook de verbinding tussen de kas en de Tweede Kamer te versterken. Ze staat op plek 30 van het CDA. Afgelopen weken voerde ze campagne bij FloraHolland, op de HortiContact en vertelde ze meer over de rol van de tuinbouw in de politiek.

Het initiatief WestlandTelt steunt Arne en Karin en hoopt op twee Westlanders in de Tweede Kamer.


CDA Kamerleden Jaco Geurts en Mustafa Amhaouch brachten samen met gedeputeerde Hubert Mackus van de provincie Limburg op maandag 13 februari een bezoek aan chrysantenkweker Peter Janssen uit Maasbree.


VVD

Arne Weverling van de VVD is de andere Westlander die hoopt op een zetel in de Kamer en hij heeft flink zijn best gedaan om daarvoor steun uit de tuinbouw te krijgen. Hier is hij op bezoek bij Dracaenakwekerij De Plaats en poseert met de kweker Ruud en Agnes Scheffers. In februari bracht hijbovendien samen met Kathy Arends (links op de foto, nummer 58 en momenteel fractievoorzitter van VVD Lansingerland) en Laurine Bonnewits (nummer 76 en vicefractievoorzitter van de VVD in Provinciale Staten van Zuid Holland) een bezoek aan vier toonaangevende tuinbouwbedrijven: Bunnik Plants, Anthura, Cympha Orchideeën en So Natural. Afgelopen weken was hij ook te spotten op de HortiContact in Gorinchem.


Samen met VVD-collega's
Helma Lodders, Barbera Visser, Anne Mulder en Jan Huitema bezocht Arne ook CombiVliet.




Helma Lodders (VVD) getuigt ook van een grote betrokkenheid bij de land- en tuinbouw. Zo bezocht ze gisteren in Limburg veiling ZON. "Interessante discussie over toekomst land- en tuinbouw in NL", aldus Leon Faassen van LLTB. (foto: Twitter
@LeonFaassen)

SGP



Voor Elbert Dijkgraaf is het, in lijn met de traditie van zijn partij SGP, niets bijzonders zich te mengen in het telerswereldje. Voorbeelden van Dijkgraaf in de kas zijn er dan ook te over. Op maandag 6 maart bracht hij nog een bezoek aan tomatenkwekerij Lans en Koppert Biological Systems en vrijdag was hij op bezoek bij bloembollenbedrijf Van Haaster aan de Loosterweg in Lisse.

PVV


Geert Wilders kan er niet van beticht worden overdreven veel campagne gevoerd te hebben, laat staan in de tuinbouw. Maar vrijdag 27 januari bezocht zijn trouwe partijgenoot Dion Graus samen met twee Provinciale Statenleden van de PVV toch twee glastuinbouwbedrijven in Noord Limburg.

D66



D66 maakte een bustour door Zuid-Holland. Laatste halte: Tomatoworld in het Westland. Daar kregen ze uitleg over het telen van tomaten, substraat, gewasbescherming en energiebeheer bij TomatoworldNL. (foto's Twitter@Lanstrostomaten)

Debatteren


Op 7 maart vond bij er een verkiezingsdebat plaats bij Rabobank Den Haag, met als titel 'De toekomst van het landelijk gebied'. O.a. Tjeerd de Groot (D66), Rick Grashoff (GL), Helma Lodders (VVD), Jaco Geurts (CDA), Esther Ouwehand (PvdD), Carla Dik Faber (CU), William Moorlag (PvdA) en Eric Smaling (SP) kruisten de verbale degens. (foto: Twitter@AdindaLodders)


Het agrarisch verkiezingsdebat in Zwolle, georganiseerd door de afdeling van LTO Noord in West Overijssel in samenwerking met LTO Noord Glaskracht en Tuinderscafé Koekoekspolder, vond plaats op donderdag 2 februari. SGP, SP, VVD, PvdA, CDA, D'66 en ChristenUnie waren aanwezig. 's Middags bracht de delegatie een bezoek aan paprikakwekerij Van den Bosch en aan een melkveehouderij.