Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sinaasappelen persen uit protest

Turkse sancties tegen Nederland?

De sancties die de Turkse president Erdogan afkondigde tegen Nederland als reactie op de gebeurtenissen afgelopen weekend, lijken vooral politiek van aard. Daarmee zal de economische schade naar verwachting meevallen.

Ankara heeft de diplomatieke banden met Nederland verbroken. De ambassadeur, die afgelopen weekend al in Nederland was, is voorlopig niet meer welkom in het land. Diplomatieke vluchten worden geweerd. En een vriendschapsverdrag tussen de landen wordt wellicht opgezegd. Daarmee is de relatie tussen de landen bekoeld tot ver onder het vriespunt. Volgens verschillende bronnen dreigt Turkije ook om de vluchtelingendeal met Europa op te schorten.


Bron: Twitter DemokratHaber

Economische sancties
Van economische sancties is vooralsnog geen sprake. De effectiviteit van sancties wordt op wetenschappelijk niveau betwist. Toch kunnen landen elkaar hard raken met de economische maatregel, zoals ook bleek na de Russische boycot van onder andere Europa en vorig jaar van Turkije. De impact van economische sancties is sterk afhankelijk van de economische relatie tussen de landen.

Nederland exporteerde afgelopen jaar in totaal voor 5,37 miljard euro aan goederen. Dat waren vooral chemische producten, medicijnen, plastics, machines en elektronica. De import uit Turkije stond op 2,8 miljard euro, voor het grootste deel opgebouwd uit vis en schaaldieren, groenten en fruit, olieproducten, textiel en kleding. Hoewel een deel van deze exportstroom om doorvoer gaat, is Turkije goed voor zo'n 1 procent van de Nederlandse handel.



Naast de goederen is er im- en export van diensten, 772 miljoen en 975 miljoen euro in 2015. Een belangrijk onderdeel in deze handel is het toerisme. Vorig jaar na de mislukte couppoging daalde het aantal boekingen naar Turkije met 30 procent. Toerisme is een belangrijke sector voor Turkije.

AGF-handel met Turkije
De Nederlandse handel in groenten en fruit met Turkije laat grote verschillen zien. Volgens cijfers van Comtrade was de import en export van groente vrijwel in balans in 2015. Nederland exporteerde voor 17,6 miljoen dollar naar Turkije. Er werd voor 16,2 miljoen dollar ingevoerd. De balans voor de fruithandel laat een groter verschil zien. Nederland importeerde in 2015 voor 127,9 miljoen dollar aan fruit. De export bleef steken op 6,2 miljoen dollar.



EvoFenedex, de belangenbehartiger van vijftienduizend bedrijven in de logistiek en exportsector, maakt zich nog weinig zorgen. "Turkije heeft een associatieverdrag met de EU waardoor het geen economische sancties kan doorvoeren die alleen Nederland treffen," reageert de organisatie in de Volkskrant. Uiteraard kunnen consumenten zich tegen Nederlandse producten keren.

Protesten en rechtszaken
Leden van de Turkse AKP, de partij van president Erdogan, uitten hun ongenoegen over de Nederlandse acties van afgelopen weekend door sinaasappelen te persen, uit te knijpen of met keukenmessen te steken. De enige link tussen de sinaasappel en Nederland lijkt te liggen in de oranje kleur van het fruit.

De Turkse regering wil ook klachten indienen bij de VN, de Raad van Europa en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa). Gisteren maakte de Turkse regering al bekend naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.