Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
in gevangenis Breda

Bleiswijkse teler wil aan de slag met cannabis

Een groep Nederlandse ondernemers bereidt zich achter de schermen voor op grootschalige hennepteelt voor coffeeshops. Vorige maand besloot de Tweede Kamer om de wietteelt te reguleren met kweekvergunningen. Hoewel de bedrijven geen ervaring hebben met de teelt van wiet, hopen ze een flink deel van de markt in handen te krijgen. Ze hebben zich verenigd in de Legale Cannabis Coalitie (LCC), meldt het televisieprogramma Brandpunt vanavond. Eén van de mogelijke kweeklocaties, die ze op het oog hebben, is de voormalige koepelgevangenis in Breda.

De drijvende kracht achter de cannabis-coalitie is een 50-jarige vastgoedondernemer uit Alphen aan den Rijn. Hij wist vorig jaar al een groot glastuinbouwbedrijf in Bleiswijk voor zijn initiatief te interesseren. De directeur van dit bedrijf bevestigt zijn betrokkenheid in Brandpunt, maar wilde niet op televisie uit vrees voor represailles uit het criminele milieu, dat nu de nederwietteelt in handen heeft. "Ik moet aan vrouw en kinderen denken," zegt hij. De initiatiefnemer van de cannabis-coalitie wil evenmin met de pers praten.

Er gaat veel geld om in de teelt van nederwiet. Jaarlijks kopen de coffeeshops voor 500 tot 600 miljoen euro aan softdrugs. Dat geld verdwijnt nu via de achterdeur in het criminele circuit. Wie straks een vergunning krijgt van de overheid om wiet te kweken, heeft dus goud in handen.

Het grootste beveiligingsbedrijf van de wereld, G4S, is ook bij de cannabis-coalitie betrokken. De directeur risico adviezen van de Nederlandse vestiging van G4S is René Hiemstra, die over goede politieke contacten beschikt. Hiemstra is voorzitter van de VVD-afdeling Rijswijk en was tot vorig jaar actief lid van de gezaghebbende partijcommissie Veiligheid en Justitie van de liberalen. Vorig maand stemde de VVD in de Kamer nog tegen het wetsvoorstel van D66 om de wietteelt te reguleren, maar het verkiezingsprogramma van de partij pleit voor "slim reguleren" van de achterdeur van de coffeeshop.

De coalitie opereert onder de radar en zoekt al geruime tijd naar geschikte kweeklocaties om op grote schaal cannabis te verbouwen. Een van die locaties is de koepelgevangenis in Breda, die drie jaar geleden werd gesloten door justitie. Concrete afspraken zijn nog niet gemaakt met het rijksvastgoedbedrijf, dat het monumentale gebouw binnenkort te koop wil aanbieden. Ook kijkt de coalitie naar de leegstaande rechtbank op de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg, waar in 2000 het proces plaatsvond tegen de Libische verdachten van de Lockerbie-aanslag. Beide gebouwen zijn goed te beveiligen.

Verstand van wiet kweken, hebben de deelnemers aan de coalitie niet. Daarom hebben ze contact gezocht met medewerkers van de researchafdeling van de Universiteit Wageningen in Bleiswijk. Daar wordt al geruime tijd met cannabis geëxperimenteerd. Zo doet de universiteit in opdracht van het bedrijfsleven onderzoek naar het gebruik van energiezuinige led verlichting bij de kweek van cannabis. Waren de media twee weken geleden nog hartelijk welkom in de kas om het nieuwe gewas (nedervanille) te bewonderen, de universitaire teelt van nederwiet wordt liever niet aan de grote klok gehangen. Uit berekeningen die de universiteit voor de cannabis-coalitie heeft gemaakt, blijkt volgens Brandpunt dat voor het bevoorraden van 600 coffeeshops een kweekoppervlakte van 23.000 meter nodig is, ongeveer drie voetbalvelden. De universiteit houdt het voor mogelijk om onder ideale omstandigheden zes keer per jaar wiet te oogsten.

Coffeeshopondernemers voelen er niets voor om de teelt van nederwiet straks aan een paar grote kwekers over te laten. "We zitten niet te wachten op McDonald's wiet," zegt Nol van Schaik van coffeeshop Willie Wortel in Haarlem vanavond in Brandpunt. Voorzitter Joachim Helms van de Bond van Cannabisdetaillisten is van mening dat grootschalige kweek ten koste gaat van het gevarieerde aanbod. "We willen allerlei soorten wiet blijven verkopen. Daar heb je veel gespecialiseerde kwekers voor nodig. We zitten niet te wachten op een massaproduct. Als het aanbod wordt beperkt, zullen onze klanten uitwijken naar het zwarte circuit. Dan mislukt de regulering."

De van oudsher verdeelde coffeeshopbranche is zich nu landelijk aan het organiseren, meldt Brandpunt. Daags nadat de Tweede Kamer had ingestemd met de wietwet, kwamen in het Haagse Korzo theater meer dan 200 eigenaren van coffeeshops bij elkaar om een gezamenlijke strategie te bepalen. De pers werd buiten de deur gehouden. Deelnemers aan die bijeenkomst vertellen in Brandpunt dat de coffeeshops zelf wiet willen kweken of op z'n minst nauw betrokken willen zijn bij de teelt. Ze willen "een plaats aan de onderhandelingstafel". De jacht op de nederwiet miljoenen is geopend.
Publicatiedatum: