Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afhandeling derivaten en renteswaps bekend

Op 19 december heeft de derivatencommissie haar definitieve 'Herstelkader' gepubliceerd. In een lijvig rapport staat zeer specifiek beschreven hoe (kleinere) ondernemers, zoals mkb'ers, gecompenseerd moeten worden voor in het verleden aangekochte derivatenproducten (zoals renteswaps).

Nadat het voorlopige 'Herstelkader' al in juli was gepresenteerd, heeft de derivatencommissie in dit najaar hiermee pilots uitgevoerd. Op basis van de ervaringen is de regeling verder omschreven en aangescherpt.

Bezit u derivaten zoals renteswaps dan kunt u de komende periode een voorstel van uw bank verwachten. Voor 'oudere' derivaten moet u mogelijk zelf contact zoeken met uw bank.
  • Had u een 'lopend' rentederivaat tussen 1 april 2011 en 1 april 2014? Dan krijgt u binnenkort een voorstel van uw bank.
  • Sloot u na 1 januari 2005 een rentederivaat af, met de einddatum na 1 april 2011? En heeft u deze voor die tijd afgesloten of afgekocht? Dan moet u zich zelf melden bij uw bank. De bank neem geen contact met u op.
Voor wie is het 'Herstelkader' bedoeld?
Deze regeling is bedoeld voor kleinere ondernemers (zoals mkb'ers). U moet op het moment van afsluiten van het rentederivaat aan minimaal twee van de volgende voorwaarden voldoen.
  • U heeft een balanstotaal van minder dan 20 miljoen euro.
  • Uw omzet is minder dan 40 miljoen euro.
  • Uw totaal eigen vermogen is minder dan 2 miljoen euro.
De regeling is niet bedoeld voor particulieren, grootzakelijke bedrijven en professionele en deskundige beleggers.

Hoe ziet het definitieve 'Herstelkader' eruit?
De vier onderdelen van het Herstelkader zijn:
  1. Rentederivaat omgezet - Buitengewoon complexe derivaten worden waar nodig omgezet in meer eenvoudige derivaten.
  2. Herstellen onvolkomenheden - Alle technische onvolkomenheden van het rentederivaat worden hersteld. Klanten ontvangen een compensatie voor zover rentederivaten niet aansluiten met onderliggende leningen (mismatches).
  3. Coulancevergoeding - Als klant met een renteswap of -collar ontvangt u een coulancevergoeding van uw bank.
  4. Vergoeding hogere renteopslag - Uw bank vergoedt uw eventuele onverwachte verhogingen van de renteopslag voor zover ze niet contractueel afgesproken waren. Het gaat hierbij om renteopslagen op de onderliggende lening, niet op de opslagen op de rekening courant.
Vraag een gratis renteswap-overzicht aan
Mkb'ers kunnen maximaal 20 procent van de rente die over een renteswap is betaald van hun bank terugkrijgen, tot maximaal 100.000 euro. Flynth geeft u een persoonlijke indicatie van de coulancevergoeding, met het gratis renteswap-overzicht.

Uit indicaties van Flynth blijkt dat 15% van de ondernemers recht heeft op een vergoeding tussen de 40.000 en 50.000 euro. 13% heeft recht op de maximale vergoeding van 100.000 euro. De indicaties zijn berekend op basis van de gegevens die de ondernemers hebben ingevuld via het gratis renteswap-overzicht. In onderstaande grafiek ziet u alle uitkomsten tot nu toe.



Hoogte en looptijd bepalend
De hoogte van uw coulancevergoeding hangt sterk samen met de hoogte (nominaal bedrag en rentepercentage) en looptijd van uw rentederivaat. In de regel geldt: hoe hoger het rentederivaat en hoe langer de looptijd, hoe hoger de coulancevergoeding.

Voorstel van de bank? Zeg niet direct 'ja'
Binnenkort ontvangt u waarschijnlijk een coulancevoorstel van de bank. Het kan zijn dat de bank u een lager voorstel doet dan waar u recht op hebt. Ga dus niet onmiddellijk akkoord. Zegt u 'ja'? Dan is dit bindend. Met het gratis renteswap-overzicht komt u goed beslagen ten ijs als de bank u benadert. U weet dan waar u over praat.

Positieve reacties
De ondernemers die tot nu toe een indicatie hebben ontvangen, zijn tevreden over de verstrekte informatie. Frank Zeinstra specialist van Team RenteSwap van Flynth: "Ik ontvang positieve reacties van de ondernemers die het renteswap-overzicht hebben ingevuld. Ze zijn vooral blij dat ze weten waar ze aan toe zijn."

Fiscaal advies
Frank besluit: "Let wel, bij de coulancevergoeding gaat het om bruto bedragen. Een deel van uw vergoeding gaat dus naar de fiscus. Ook hiervoor kunt u bij Flynth terecht. Onze adviseurs kunnen u ondersteunen om de vergoeding fiscaal aantrekkelijk te verwerken, zodat u zoveel mogelijk overhoudt van uw coulancevergoeding."

Vraag het renteswap-overzicht aan
Vul nu ook het invulscherm op www.flynth.nl/swap in en ontvang een gratis renteswap-overzicht met daarin uw persoonlijke indicatie van de coulancevergoeding. Het liefst al vóór u een coulancevoorstel ontvangt van uw bank. Laat u adviseren en kom goed beslagen ten ijs.

Neem contact op met Flynth
Wilt u meer informatie over uw rentederivaten en het Herstelkader? Of wilt u een persoonlijke indicatie van de coulancevergoeding? Mail naar swap@flynth.nl of bel 088 236 77 77. Kijk ook op Flynth.nl/swap voor meer informatie.
Publicatiedatum: