Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Botany, Blue Engineering, Bluehub en provincie investeren

Zonnepanelen in glas nieuwe Venlose onderzoekskas

Nog dit jaar wordt er naar verwachting op de Brightlands Campus Greenport Venlo een energieneutrale kas gebouwd met geprinte zonnecellen in het glas. De kas maakt deel uit van een nieuw tuinbouwresearch & developmentlab van twee hectare groot. Het is een initiatief van de drie Noord-Limburgse ondernemingen Botany, Blue Engineering en Bluehub en de Provincie Limburg.

De kassen komen zowel op de begane grond als op het dak van de nieuwbouw. Verder zijn er hallen gepland voor technisch onderzoek en experimenten, evenals werkplekken voor instructies en bijeenkomsten. De totale beoogde investering bedraagt €18,5 miljoen. Na een voorstudie zijn recent de feitelijke voorbereidingen gestart. Definitieve besluitvorming wordt over enige maanden verwacht. Het gebouw komt op een steenworp afstand van de Innovatoren, naast de snelweg A73 in Venlo.




Ecosysteem
Het R&D-laboratorium wordt onderdeel van een nieuw te ontwikkelen business ecosysteem waar multinationals, mkb'ers en start-ups gezamenlijk en in wisselende samenstellingen werken aan businesscase gedreven innovaties op de cross-over tussen agrofood en hightech (agrotech). Binnen dit ecosysteem worden actief community activiteiten gestart gericht op kennisdeling, open innovatie en het genereren van business cases in agrotech.

De initiatiefnemers
De drie MKB ondernemingen, Botany, Blue Engineering en Bluehub, bundelen hun krachten om het R&D-lab en ecosysteem te realiseren. Botany is een privaat onderzoeksinstituut in de professionele tuinbouw uit Meterik. Eigenaren Geert Jeucken en Peter Korsten zijn eveneens initiatiefnemers achter het reeds op Brightlands Campus Greenport Venlo gevestigde expertisecentrum voor cityfarming: Brightbox. Daarnaast zijn de ondernemers Jeroen Rondeel, directeur van engineeringsbureau Blue Engineering en Bart Verlegh, directeur van het Venlose business development en innovatiebureau Bluehub, mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het ecosysteem. Zij zijn tevens initiatiefnemers van start-up en innovatiecentrum Blue Innovation Center uit Venlo.
 
De drie ondernemingen verenigen de kerndisciplines die noodzakelijk zijn binnen het nieuwe R&D-lab: kennis van planten en het kweken van planten, veelzijdige technische kennis en de kennis om producten te vermarkten en innovaties te vercommercialiseren. Gezamenlijk gaan de drie partijen zich richten op agrotech; bijvoorbeeld door het ontwikkelen van specifieke robotica voor in de tuinbouw, zaadtechnologische R&D en onderzoek naar inhoudsstoffen van planten.
 
De Provincie Limburg is partner in deze ontwikkeling, die de voor Brightlands Campus Greenport Venlo een stroomversnelling kan betekenen. Voor de Provincie is dit initiatief belangrijk omdat het bijdraagt aan ondernemers gedreven innovatie. Het track record van Botany en Blue Engineering was voor de Provincie belangrijk om samen de schouders eronder te zetten.
Publicatiedatum: