Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groot verschil tussen prijzen groothandel en detailhandel

Opvallende stijging Bulgaarse komkommerprijzen

Volgens het Centrum voor Economisch Onderzoek in de landbouw zullen de groothandelsprijzen van komkommers in Bulgarije in maart vrijwel gelijk blijven. De vooruitzichten wijzen op een prijs van bijna 2600 lev (ongeveer 1330 euro) voor een ton komkommers.

De verkoopprijs voor groenten haalde in februari 4,47 lev per kilo en dit zal naar verwachting in de loop van maart blijven stijgen, waarmee de prijzen het hoogste niveau van de afgelopen jaren zullen bereiken. Volgens analisten horen de prijzen voor kasgroenten op de binnenlandse markt deze winter bij de hoogste ooit. Hierbij valt vooral de prijsstijging bij komkommers op. Groothandelsprijzen van kasgroenten zijn in februari met 6% en op jaarbasis met 40% gestegen.

Het grootste verschil tussen groot- en detailhandelsprijzen is echter bij tomaten te zien, tot ongeveer 45%. Vorige maand werden tomaten verhandeld voor gemiddeld 2,95 lev per kilo (ongeveer 1,51 euro) terwijl de groothandelsprijs ongeveer 2 lev (zo'n 1,02 euro) was. Bij komkommers, waar de prijzen veel hoger zijn, bereikte het prijsverschil tussen de detail- en groothandel 35%.

Volgens deskundigen zijn de inkoopprijzen gunstig maar is het binnenlandse aanbod niet groot. Ze denken ook dat groenten- en fruitverwerkers hier het meest van profiteren. Het rapport laat zien dat de consument door het tekort aan versproduct in combinatie met de hoge prijzen meer voor conservengroenten kiest.
Publicatiedatum: