Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leo Vermeulen (Dutch Salads):

"Wij kunnen ons product makkelijk kwijt op de Britse markt"

Tholen - Na bij verschillende groente-exporteurs werkzaam te zijn geweest, koos Leo Vermeulen in 2004 voor het zelfstandig ondernemerschap. De paardenstallen achter zijn huis, bouwde hij om tot kantoorruimte, vanwaar hij samen met zijn zonen Martijn en Stephan de verpakkers voor de Britse retail voorziet van kasgroenten onder de alles zeggende naam Dutch Salads. Hoewel de Brexit hem rauw op het dak viel, ziet hij de toekomst met vertrouwen tegemoet. "Ik maak me er niet zo druk om. Het product dat ik tot mijn beschikking heb, kan ik makkelijk kwijt. We willen niet gigantisch uitbreiden in volume, omdat het dan ten koste gaat van de service naar onze klanten."

Dutch Salads koopt de tomaten, paprika's en komkommers op seizoens-, week- en dagbasis in bij de Nederlandse telers. "We hebben verschillende tuinders vast achter ons staan en kopen daarnaast bij de bekende afzetorganisaties. In de winterperiode kopen we aanvullend product in Spanje en Israƫl op", vertelt Leo. Het Hollandse seizoen gaat bij gebrek aan zonuren maar mondjesmaat van start. "Onze klanten zitten er echt op te wachten, met name de kleurtjes paprika's zijn er nog maar heel beperkt."

Leo voorziet zijn Britse klanten van het volledige kasgroentenassortiment en gaat daarbij proactief op zoek naar noviteiten. "Zo hebben we bij paprikakwekerij Personal Vision in Bleiswijk zo'n dertig rassenproeven staan, waar onze Britse klanten komen kijken. Verder onderzoeken we momenteel of we onze klanten ook van biologische kasgroenten kunnen voorzien."



Brexit
De vorig jaar aangekondigde Brexit kwam ook voor Leo als een verrassing. "Ook in Engeland had niemand het verwacht. De dag voor de Brexit stond de Pond nog op het hoogste punt van 2016. De meerderheid van de Britten was ook tegen de Brexit, maar heeft niet gestemd. Bij gelijke prijzen zijn onze groenten door een lagere Pond zo'n 20% duurder geworden en dat maakt het allemaal een stuk moeilijker. Gelukkig hadden wij onze valutarisico's voor 100% afgedekt, anders zou dat veel geld hebben gekost."

Ook voor de Britse verpakkers waren de druiven zuur. "Zij hebben veelal wel een iets hogere prijs gekregen, maar dat was niet genoeg om het gat te dekken. Nu zie je ook dat men andere wegen zoekt. Sommige retailers gaan rechtstreeks in Nederland kopen", vertelt Leo. "Wat me wel heeft verbaasd, is dat veel Engelsen er zelf van overtuigd zijn dat de Brexit op lange termijn zo slecht nog niet is voor het land. Men voelt zich toch meer baas in eigen buik. Ik denk persoonlijk dat de gevolgen wel mee zullen vallen. De mensen moeten toch eten en ik kan me niet voorstellen dat er echt een harde Brexit komt. Dan snijden zowel Europa als Engeland zichzelf in de vingers."

De exporteur verwacht niet dat de Britse kasgroententeelt hierdoor enorm zal uitbreiden. "Het areaal is al jaren stabiel. De projecten die al liepen, zullen ongetwijfeld doorgaan, maar voor je in Engeland al je vergunningen rond hebt, ben je enkele jaren verder. Daarnaast is de kostprijs van de teelt in het Verenigd Koninkrijk beduidend hoger dan in Nederland. Alleen als die kostprijs meer in verhouding komt, is een uitbreiding wellicht een logisch gevolg."

Hij vindt het geen risico om zich puur op de Engelse markt te richten. "Als ik zie, wat ik nu al voor seizoensafspraken heb staan, dan is dat behoorlijk en dan komen daar de afspraken op week- en dagbasis nog bij. Ons voordeel is dat we precies weten wat de Britse retail eisen zijn. Ook de logistiek hebben we goed op de rit met ons bedrijf European DLS. Ik wil ook niet gaan uitbreiden, omdat dat ten koste zou gaan van de service. Daarnaast wil ik het graag houden bij het aantal collega's en tuinders met wie ik werk.

Voor meer informatie:
Leo Vermeulen
Dutch Salads
Meerweg 49
2651 KR Berkel en Rodenrijs
Tel: 010-5199287
leov@europeandls.nl