Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zoef Yilmaz, Yilmaz Radijs:

"Jaarrond uniforme kwaliteit Hollandse radijs dankzij belichte teelt"

Tholen - Vijftien jaar geleden startte de Turkse ondernemer Zoef Yilmaz met het telen van radijs in Nederland. Na de start in enkele huurkassen is het areaal van Yilmaz Radijs na de overname van een 10 hectare grote kas in 's-Gravenzande in 2015 inmiddels uitgegroeid tot 20 hectare. Wekelijks produceert het bedrijf gemiddeld 90 ton losse radijs en 180.000 bosjes radijs voor haar afnemers in Engeland, Nederland, Denemarken, Duitsland, Zweden en België. Eén ding stoorde de radijsteler in al die jaren en dat was de mindere kwaliteit van de Hollandse radijs in de wintermaanden. Na twee proeven met belichte radijsteelt is hier ook een oplossing voor gevonden.



"De kwaliteit van de Hollandse radijs was in de wintermaanden een stuk minder en dan met name op het gebied van smaak en shelflife. Na twee teeltproeven met belichte radijs in een afgesloten kas van 0,5 hectare kunnen we garanderen dat we met belichte teelt kwaliteitsradijs kunnen telen, die niet onderdoet voor de rest van het seizoen. Daarmee zijn we niet meer afhankelijk van import. Als je dit seizoen de wisselvallige weersomstandigheden ziet in Zuid-Europa, dan verwacht ik dat supermarkten steeds meer kiezen voor de zekerheid van radijs uit de Hollandse kassen", zegt Zoef.



Uit de vele beproefde rassen zijn er nog drie rassen overgebleven waarmee hij aankomende winter wil inzetten op 2,5 hectare belichte teelt. "In tomaten en komkommers is belichting gemeengoed en zijn er tal van onderzoeken beschikbaar, maar in de radijs moet je dat allemaal zelf beproeven. Daarom ben ik er trots op dat we hierin geslaagd zijn. De belichte teelt zorgt niet eens voor een meeropbrengst - ook niet voor minder - maar we zetten er ook puur op in om de kwaliteit een boost te geven. Persoonlijk vind ik de Hollandse radijs in maart en april het lekkerst - pittig maar niet te heet - en die omstandigheden bootsen we met de belichting na", vertelt Zoef. "We hopen dat we een afzetpartner vinden die interesse heeft om jaarrond Hollandse kwaliteitsradijs op te nemen in het schap. Als de afzet er is, dan zetten we zo de hele teelt vol met belichting."



Ons principe is een milieuvriendelijke productie waarbij natuur en technologie elkaar ontmoeten. Ik durf ook te stellen dat we beschikken over de modernste radijskas van Europa. Met de modernste klimaatcomputer stemmen we water, licht, temperatuur en CO2 op elkaar af. Al het sloot- en regenwater gaat door de UV-ontsmetter. Hiermee besparen we kosten en hebben we beschikking over schoon spuit- en gietwater waarmee we ons chemiegebruik drastisch hebben gereduceerd."



"We zijn er van overtuigd dat we hiermee een duurzaamheidsslag maken. Met al die innovaties willen we uiteindelijk op een tomaat- en paprika-achtige manier radijs gaan telen en het hebben van vijf maanden belichte teelt maakt een belangrijk onderdeel uit van deze strategie. De afgelopen jaren zijn we steeds met dubbele cijfers gegroeid en ik zie de toekomst rooskleurig in. De laatste paar jaar zien we een omslag waarbij supermarkten zoeken naar een onderscheidende kwaliteit radijs en die kunnen wij jaarrond leveren!"

Voor meer informatie:
Yilmaz Radijs
ABC Westland 417
2685 DE Poeldijk
+31 (0)6 1941 8327
+31 (0)174 246 782
info@yilmazradijs.nl
www.yilmazradijs.nl