Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Christos Katsanos:

Betere tijden voor de Griekse tuinbouw?

Alhoewel het in Griekenland nog niet allemaal koek en ei is sinds de zware financiële crisis die het doormaakte, zijn deskundigen van mening dat 2017 een aantal veranderingen zou kunnen brengen die de economie van het land kan doen herleven. Eén van hen is landbouwdeskundige Christos Katsanos, die oprecht gelooft dat elke gelegenheid om de Griekse agrarische gemeenschap te ontwikkelen nu aangegrepen moet worden.

Katsanos werkt voor de DKG Group, een bedrijf dat al meer dan twee decennia beleggers begeleidt bij landbouwontwikkeling. De groep heeft in het verleden grootschalige commerciële kasprojecten in Griekenland gerealiseerd, maar sinds de crisis is het stil geweest.


Christos Katsanos

"Velen denken dat dit door de crisis komt, maar er is meer aan de hand. In de afgelopen jaren zijn land- en tuinbouw geen interessante sectoren geweest om in te investeren omdat EU-subsidies 35% van de financiering van landbouwprojecten dekte. Dankzij nieuwe wetgeving worden deze subsidies tot een maximum van €500.000 beperkt, wat het aantrekkelijker maakt om te investeren."

Katsanos legt uit dat dit investeringen in de glastuinbouw heeft beperkt. Jammer, zegt hij, want er liggen momenteel grote kansen in Griekenland. "We zien momenteel veel mogelijkheden in de markt. De groentenprijzen zijn ondanks de crisis stabiel gebleven en zijn aantrekkelijk voor glastuinders. We hebben het over een gemiddelde prijs van meer dan een euro per kilo voor standaard tomaten en tot 4-5 euro per pak snacktomaten."

Volgens Katsanos heeft de laatste categorie een eigen markt gecreëerd. "Er is veel belangstelling voor snacktomaten met slimme verpakkingen (shakers, clamshell-schalen) en merkontwikkeling. Deze hoogwaardige tomaten zijn vooral gewild door jongeren, ouders en scholen die hun kinderen een gezond tussendoortje willen bieden. Dit zijn allemaal investeringskansen."


Griekse snacktomaten zijn in trek

Dit is ook de reden dat sommige Griekse telers zelfs tijdens de crisis hebben uitgebreid. Een van hen was een tomatenteler in het noorden van Griekenland, die met 5 ha zijn snacktomatenteelt heeft uitgebreid. Een andere grote producent van standaardtomaten is naar snacktomaten overgeschakeld. Katsanos en zijn DKG waren ook betrokken bij de ontwikkeling van een project van 3 ha voor de teelt van hydrocultuuraardbeien. "Dit was een teler die omschakelde van vollegrondsproductie naar substraat in een meer geschikte, beschermde omgeving."


Aardbeien worden steeds vaker op goten geteeld

Dit zijn slechts twee voorbeelden die laten zien dat de Griekse landbouwsector tijdens de recessie niet stil heeft gezeten. En Katsanos denkt dat meerdere factoren de sector een positieve impuls zullen geven.

"De banken zijn zich aan het normaliseren. De Piraeus Bank speelt momenteel een toonaangevende rol met hun nieuwe Contract Farming programma." Dit initiatief is onderdeel van de bredere strategie van de bank om de agrarische sector te ondersteunen en moderniseren zodat het kan uitgroeien tot een sterke pijler die de groei van de Griekse economie bevordert.

Veranderingen in de Griekse detailhandel zullen een andere belangrijke impuls vormen. Het faillissement van Carrefour Marinopoulos in maart 2016 zorgde voor veel financiële schade voor de producenten omdat ze geen groot verkooppunt meer hadden voor hun producten. Maar vanaf 1 maart worden de 500 supermarkten heropend door de Sklavenitis-keten. "Dit zal ook de handel en afzet van groenten en fruit verbeteren. Het is veelbelovend voor de markt, vooral omdat Sklavenitis ook ruimte heeft voor premium producten."


De veranderende Griekse detailhandel biedt kansen voor het luxesegment.

Katsanos verwacht dat al deze factoren verandering zullen brengen voor de landbouwontwikkeling in Griekenland. "Er zijn veel beleggers die plannen hebben, maar iedereen aarzelt nog omdat de situatie nog niet stabiel genoeg is. Toch ben ik momenteel positief en hoop ik echt dat de komende hervormingen, ook aan de kant van de overheid, het investeringsklimaat verder zal verbeteren en onze economie zal stabiliseren."

Voor meer informatie:
DKG GROUP
Christos D. Katsanos (e-mail)
5 b, Ioustinianou street
551 34 , Thessaloniki
HELLAS (Greece)
Τel: +30 2310 488.915
Fax: +30 2310 488.916
www.dkggroup.com

Publicatiedatum: