Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jonge Slowaken telen 20 segmenten tomaat in 20 ha kas

In 2006 besloten vier jonge vrienden een sprong in het diepe te wagen en richtten hun eigen tomatenteeltbedrijf op. Nu, iets meer dan tien jaar later, is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste tomatenproducenten van Slowakije en blijft nog steeds groeien en uitbreiden naar nieuwe markten en investeert in nieuwe ontwikkelingen.


Van links naar rechts: G
ergely Szigeti, Vicepresident en Zsolt Bindics, President Cooperative GreenCoop, de eigenaar van het merk Happy Tomato.

Gergely Szigeti, Vicepresident Cooperative GreenCoop: "Toen we begonnen, was ik pas 20 en ik verkocht tomaten vanuit een klein pakhuis terwijl ik nog studeerde. Bijna de hele industrie en tuinbouw was vernietigd bij het oprichten van de Slovaakse republiek en daardoor ontstonden nieuwe mogelijkheden. Als land waren we eigenlijk helemaal afhankelijk van import van bijna alle groenten en fruit. Er waren een paar kleine telers, maar die waren niet erg betrouwbaar en lastig om mee te werken. Daarom besloten we dat het de perfecte tijd was om een sprong te wagen en samen tomaten te gaan telen. Ik ben blij te kunnen zeggen dat het geweldig voor ons uitgepakt heeft!"



Het bedrijf heeft net zijn tiende seizoen achter de rug en teelt momenteel tomaten in 20 hectare kassen. De meeste tomaten worden geteeld met natuurlijk licht, maar een klein deel echter wordt geteeld met kunstmatig licht om het bijna hele jaar, van oktober tot juli, te kunnen blijven produceren voor hun grootste klanten. De tomaten worden geteeld in Rye Island, een gebied gelegen in het zuidwesten van Slowakije dat bekend staat om zijn milde tot warme klimaat met meer dan 2000 uur zonlicht per jaar en dat kan beschikken over een groot reservoir aan grondwater.





Gergely: "We leveren ongeveer 20 soorten, variërend van de klassieke grote tomaat tot aan de kleinste en zoetste cherrytomaat. Het grootste verschil met telers uit Nederland is dat wij niet verwarmen met gas of warmtekrachtkoppelingseenheden, maar door middel van geothermische bronnen. Dit betekent dat onze ecologische voetafdruk veel kleiner is en we geen broeikasgassen produceren. We produceren zo weinig CO2 dat we onze planten extra CO2 moeten geven zodat ze kunnen ademen.

De vraag naar tomaten in Slowakije is aan het veranderen. Toen we acht tot tien jaar geleden begonnen was er vrijwel enkel vraag naar losse en trostomaten, maar nu hebben consumenten dol op de kleinere variëteiten en zijn op zoek naar tomaten die anders zijn en vol van smaak. We leveren nu 20 variëteiten van Happy Tomatoes en we zijn dit jaar een aantal nieuwe variëteiten aan het uitproberen. Een van de nieuwe soorten heet ´Silky Pink´ en is erg sappig. Persoonlijk vind ik ze erg lekker. We werken ook aan een andere trostomaat die helemaal geel is met een verse citrussmaak. We willen deze tomaten in shakers verkopen."



Cooperative GreenCoop is momenteel het meest actief op de binnenlandse markt, maar ze leveren ook aan landen zoals de Tsjechische Republiek en Hongarije. "We hebben momenteel plannen om onze kassen met 10 hectare uit te breiden, waardoor we ook aan markten zoals Roemenië en Kroatië kunnen leveren. We houden echter ook een oog op andere markten," besluit Gergely. 


Voor meer informatie:
Gergely Szigeti
Cooperative GreenCoop
Tel: +421 918 451 994
Email: szigeti@greencoop.co
www.greencoop.co

Publicatiedatum: