Dé website voor de Nederlandse groententeeltMededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
zo vervang je een silo

"Telers investeren in betere waterkwaliteit"

Tholen - Nu het beter gaat in de tuinbouw, merken ze bij A1 Tuinbouwtechniek ook dat de investeringen in de waterkwaliteit omhoog gaan. "Met afdekzeilen op de watersilo's bijvoorbeeld", vertelt Ron Duijvestijn.

Een silo vervangen - hoe doe je dat? In een video heeft A1 Tuinbouwtechniek laten zien hoe ze stap voor stap de oude silo in elkaar vouwen en de nieuwe rustig weer opbouwen. Het bedrijf uit 's-Gravenzande is actief in de scherm- ventilatie- en watertechniek en binnen die laatste categorie is het vervangen van silo's een belangrijk onderwerp. "Altijd wel, maar nu het beter gaat in de tuinbouw merk je toch dat er meer leven in de brouwerij komt", vertelt Ron Duijvestijn. "En je merkt dat telers meer willen investeren voor een betere waterkwaliteit." 


In de oude silo zit een behoorlijke sliblaag


In elkaar vouwen alsof het niets is

Bescherm je water
Dat uit zich bijvoorbeeld in de keuze voor DelafleX, een volledig UV-bestendige siloliner met 15 jaar garantie en een zeer hoge resistentie tegen meststoffen en bijvoorbeeld chloor, of een DelafloaT drijfzeil. Door de silo af te schermen met dit speciale zeil, voorkom je algengroei. Het zeil is wit van kleur om zonlicht (en daarmee warmte) te weerkaatsen en zit dankzij een speciale noppenstructuur als het ware vastgekleefd aan het water. "Bacteriën en schimmels hopen anders toch op in het slib dat op de bodem ontstaat", vertelt Ron. "Dat wil je zo veel mogelijk voorkomen." Telers kunnen er ook voor kiezen de hele silo af te dekken. "Daarmee voorkom je alle invloeden van buitenaf. Dat is wat bijvoorbeeld zaadbedrijven graag willen. Of we plaatsen een overkapping omdat de WKK naast de silo staat en ze willen voorkomen dat er condenswater indruppelt."


Silo klaar! Dekzeiltje erop en niets meer aan doen.

Onderhoud en keuringen
Maar met alleen een silo opbouwen, een zeiltje eroverheen kiepen en deze na verloop van tijd weer afbreken ben je er nog niet. Ook het onderhoud is een tak van sport die A1 Tuinbouwtechniek kan verzorgen. "We houden bij onze klanten de kwaliteit van de silo's natuurlijk goed in de gaten. Met regelmatige controle voorkom je problemen bijna altijd", ziet Ron. "Ook verzorgen we, als klanten het willen, de schoonmaak van de silo. Door deze jaarlijks te laten reinigen of door regelmatig het zeil te vervangen, verbeter je de kwaliteit van je water."
Voor meer informatie:
A1 Tuinbouwtechniek
Naaldwijkseweg 378
2691 RA 's-Gravenzande
+31 (0)174 752 550
info@a1tuinbouwtechniek.nl

Publicatiedatum: 9-3-2017
Auteur: Arlette Sijmonsma
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Interessant om zo te lezen. Water is immers één van de belangrijkste productiefactoren. Ik mis wel eigenlijk 1 heel belangrijk aspect, waarmee wij bij ons op het bedrijf veel profijt van hebben. Uiteraard helpt afdekken, maar een groot probleem is stilstaand en dood water in silo's. Daarom altijd een beluchter plaatsen in de silo's. Heel eenvoudig te realiseren. Dit mengt het water van de bodem met het water bovenin, omdat het lucht het water mee naar boven neemt en stroming creëert.

Matthijs Woestenburg, Zwaag (email) - 13-3-2017 9:30:22


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: