Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rick Bakker, Berenschot

Onderzoek: Hoe intelligent is de tuinbouw?

Nederland heeft in de wereld een vooraanstaande positie in de high-tech voedingstuinbouw. Datzelfde geldt voor de veredeling en vermeerdering van groentezaden. Dat maakt ons land uitermate geschikt als proeftuin voor 'state of the art' toepassing van technologie als 'internet of things' en 'big data analytics'. In potentie ontstaan hierdoor kansen voor ketensamenwerking, nieuwe verdienmodellen en een versnelling van innovatie, waardoor de concurrentiekracht van alle spelers in de keten toeneemt. Rick Bakker doet hier voor Berenschot onderzoek naar. Hij is nog op zoek naar telers en met name veredelaars die mee willen werken aan zijn onderzoek.

"In gesprekken met insiders krijg ik de indruk dat bedrijven nog schoorvoetend in deze nieuwe technologische mogelijkheden investeren. Om nog maar te zwijgen van de uitwisseling van data en data gedreven aansturing van bijvoorbeeld logistieke systemen, die nog in de kinderschoenen lijkt te staan. Hierdoor blijven er mogelijk kansen liggen, wordt er onvoldoende 'doorgepakt' en dreigt Nederland de boot te missen", vertelt hij.

Onderzoeksvoorstel
"Dit roept prangende vragen op. Is mijn indruk juist en zo ja, hoe komt dat? Is het nu zo dat de potentie van nieuwe technologie voor de tuinbouw wordt over- of onderschat? Welke kansen zijn er? En zijn er belemmeringen om hiervan te profiteren, bijvoorbeeld op technologisch, organisatorisch of financieel gebied? Hoe kunnen partijen belemmeringen overwinnen en kansen pakken? Wat is daar voor nodig?"

De komende vijf maanden zal hij zich vanuit zijn opleiding bij Inholland storten op de beantwoording van deze vragen. "Daarin werk ik samen met adviesbureau Berenschot, een vooraanstaand bureau met veel ervaring in de internationale tuinbouwsector. Sinds een aantal jaren investeert het bureau in mensen, middelen en adviesdiensten op het gebied van data gedreven sturing. De oprichting met Berenschot Intellerts in 2016 (data analytics, machine learning) is daar een voorbeeld van."


Telers gezocht!
Ik richt mij op de schakels verdeling, plantenkweker en telers/producent in Nederland binnen de gewassen tomaat, paprika en komkommer. De bedoeling is om ondernemers te interviewen over de potentie die zij zien in het gebruik, en de uitwisseling van data binnen hun eigen bedrijf en met ketenpartners. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om fenotypisch gedrag in verschillende teelten, informatie per plant, teelt- en arbeidsregistraties, bemestingsrecepten maar ook logistieke gegevens en gegevens over de rijpheid van oogsten, oogstprognoses en bewaring van vruchten.

Het is niet de bedoeling om daadwerkelijk data van bedrijven te verzamelen. Het gaat mij om vast te stellen hoe bedrijven de potentie van data gedreven sturing schatten (voor hun eigen bedrijfsvoering en voor samenwerking binnen de keten) en welke belemmeringen zij zien om hier ook echt proactief mee aan de slag te gaan. Het betreft een kwalitatief, inventariserend onderzoek.

Het spreekt vanzelf dat ik zorgvuldig met de informatie uit mijn onderzoek om zal gaan. De resultaten worden niet openbaar. Er wordt op geanonimiseerd en geaggregeerd niveau gerapporteerd. Deelnemende bedrijven ontvangen een samenvatting van de onderzoeksresultaten.

Waarom is dit voor u interessant?
Voor veredelaars van groentezaden kan real time data over de prestaties van hun producten bij telers gecombineerd worden met informatie over teeltbeleid, weersomstandigheden, gewasbescherming et cetera. Analyse van deze data is waardevolle input voor veredelingsprogramma's, waardoor innovatie versneld kan worden. Op basis van data kunnen ook nieuwe (advies)diensten voor klanten ontwikkeld worden.

Voor plantenkwekers kan een analyse van groeiomstandigheden, watergift en procesgegevens leiden tot effectievere inrichting van processen en realtime teeltinformatie kan gebruikt worden voor preciezere sturing voor opkweek. Daarnaast kan informatie teruggekoppeld worden naar het veredelingsbedrijf over kiemkracht en groei van de planten. Ook kan er gedacht worden aan gedetailleerde vraagprognoses.

Voor een producent/telersvereniging kan het interessant zijn om door middel van data betere oogstprognoses te maken. Op dit moment kosten de niet kloppende prognoses elk jaar veel geld. Via geanonimiseerde benchmarking en dashboards krijgt de teler direct inzicht in zijn teelprestaties en advies over de manier om zijn financiële rendementen te verbeteren.

Voor technologieleveranciers is het interessant om te onderzoeken hoe hun apparatuur gebruikt wordt, inzicht in marktontwikkelingen, betere service providing, maar ook toepassingen van hun systemen kunnen bijdragen aan het verzamelen en analyseren van data, of welke systemen er ontwikkeld dienen te worden om mogelijke belemmeringen in de technologie te verhelpen.

Meedoen?
Ik nodig u van harte uit mee te werken aan mijn onderzoek. Bent u geïnteresseerd om de kansen te ontdekken en met mij in gesprek te gaan over dit onderwerp gerelateerd aan uw eigen onderneming en/of keten waarin deze opereert? Neem dan gerust contact met mij op via onderstaand mailadres of telefoonnummer zodat een afspraak gepland kan worden.


Rick Bakker
M R.Bakker@berenschot.nl
T +31 (0)6 222 11 053
Publicatiedatum: