Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Asbest eraf, zonnepanelen erop' populair in Overijssel

Ruim 3400 actieve en voormalige agrarische ondernemers en particulieren in het buitengebied saneerden in de periode van 2013 tot en met 2016 met steun van de provincies bijna vier miljoen vierkante meter asbestdak. Ze plaatsten in het kader van de regeling 'Asbest eraf, zonnepanelen erop' nieuwe daken met ruim 89 megawattpiek aan zonnepanelen terug. Omgerekend kunnen daarmee bijna 23.000 huishoudens van energie worden voorzien. Met de regeling hebben de twaalf provincies een impuls gegeven aan de opgave om in 2024 alle asbestdaken in Nederland verwijderd te hebben. Bovendien is een substantiële bijdrage geleverd aan het toepassen van hernieuwbare energie. Provincie Overijssel behoorde tot een van de best scorende provincies.

Vooral akkerbouwers en melkveehouders saneren asbestdak
De actieve agrarische ondernemers vormden de grootste groep gebruikers van de stimuleringsregeling. Ongeveer 22% van het totaal aantal aanvragen is gedaan door gestopte agrariërs of door particulieren in het buitengebied. Veel aanvragen kwamen uit de akkerbouw en melkveehouderij. In de provincies met een sterke vertegenwoordiging van deze sectoren was de regeling het snelst uitgeput.

Overijssel
De provincie Overijssel is een van de best scorende provincies geweest, samen met Gelderland en Brabant. In de provincie hebben 480 mensen of bedrijven deelgenomen. In totaal is 463.000 vierkante meter asbest gesaneerd en wordt 10 Megawatt nieuwe energie opgewekt door de geïnstalleerde zonnepanelen. In totaal zijn ca. 40.000 zonnepanelen geïnstalleerd (uitgaande van 250 Watt). De regeling levert een bijdrage aan de provinciale doelstelling om in 2023 20% nieuwe energie te hebben, en aan de provinciale ambitie om asbestdaken versnelt te verwijderen.

In totaal hebben de twaalf provincies ruim 19 miljoen euro besteed. De uitvoeringskosten bedroegen zo'n 7% daarvan. Een convenant tussen het Interprovinciaal Overleg (IPO) en het Rijk uit 2012 lag hieraan ten grondslag. De stimuleringsregeling van de twaalf provincies is eind 2016 beëindigd. Inmiddels is er een rijksregeling voor asbestsanering van kracht, waarbij de plaatsing van zonnepanelen geen voorwaarde is.
Publicatiedatum: