Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cees VandenEnden

"Kansen voor tuinbouw Newfoundland, Canada"

Tholen - De glastuinbouw in de provincie van Newfoundland & Labrador, het meest oostelijke puntje van Canada, is betrekkelijk klein, maar er is een actieve groep die vastbesloten is om deze te laten groeien. Van 21 tot 23 februari vond dan ook de Newfoundland Greenhouse Conference plaats in het plaatsje St. Johns. De conferentie besteedde onder andere aandacht aan nieuwbouw, telen op substraat, geïntegreerde gewasbescherming en belichting.


Een van de kwekerijen in Goulds, NL: Rise and Shine Nursery


Newfoundland/Labrador is een Canadese provincie. Het eiland Newfoundland meet 405.000 km2 en heeft ongeveer 540.000 bewoners. Cees VandenEnden, geboren en getogen in de Nederlandse tuinbouw en eind jaren '80 naar Canada verhuisd, vertelt meer over de tuinbouw in deze uithoek. Hij is sinds 2004 actief met zijn consultancy bureau HortiSource Consulting Inc. en sprak op het congres over kasconstructies.

"Met name de logistieke problemen zorgen voor goede kansen voor de bedekte teelt, en de groenteteelt in het bijzonder. Nu wordt alles nog per veerboot naar het eiland gebracht en een sterkere tuinbouw zou aan de vraag van de regio kunnen voldoen", vertelt Cees. "Het klimaat in Newfoundland is extreem: van sneeuwstormen tot hittegolven. Juist daardoor kunnen kassen hun voordeel bewijzen. Deze week heeft de land- en tuinbouw in Newfoundland dan ook een grote stimulans gekregen in de vorm van 64.000 ha nieuwe beschikbare gronden."

Toch zijn er ook lastige punten. "Zo is geen gasnet aanwezigop het eiland en de meeste kassen worden met olie of propaan worden verwarmd. Bovendien wordt al het teelt- en uitgangsmateriaal van het vaste land (met name Ontario) gehaald. Gezien de afstanden is dit een grote kostenpost."

Vorige maand werden deze kansen en uitdagingen besproken op de Newfoundland Greenhouse Conference. Daar kwamen meer dan 100 deelnemers op af.



De presentaties werden afgewisseld met regelmatige onderbrekingen voor verfrissingen en, minstens zo belangrijk, voor het netwerken. "Ik was onder de indruk van de reacties van de deelnemers, de open en ontspannen sfeer en de (wereld beroemde) gastvrijheid" vertelt Cees.

De 100 deelnemers aan deze conferentie hebben geluisterd naar presentaties van enige van hun eigen leden: Bob Osborne, Chris Swyers, Pat Puddester, Chris Lester, Marc Schurman, Sean Dolter, Evan Murray, Stacey Putt and Nita Abbott, Nova Scotia Horticulture specialist Rachael Cheverie en van een aantal sprekers uit overig Canada en Nederland: Michael Brownbridge (Vineland Research and Innovation Centre), Cees VandenEnden (HortiSource Consulting Inc.), Arco van der Hout (Delphy) and Shalin Khosla (OMAFRA, by tele-conference.)

Cees VandenEnden
HortiSource Consulting Inc.
cees@hortisource.ca