Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkse en Marokkaanse concurrentie voor Spaanse kasgroenten

Het wordt drukker en drukker op de Europese tomatenmarkt. Spaanse tomatentelers merken dat de Turkse en de Marokkaanse producties na een terugval door de kou weer oplopen.

Volgens het Prices and Markets Observatory van de Andalusische overheid worden Turkse tomaten sinds de Russische boycot naar meer verschillende landen geëxporteerd, waaronder ook Oost Europese landen. En daar concurreren ze op prijs met de Almeriaanse productie.

Turkse aanvoer
De Turkse tuinbouw kent twee teelten: herfst-winter en lente. De meeste tomaten in Turkije zijn losse tomaten of trostomaten. Ze hebben weliswaar een lagere kwaliteit dan de Almeriaanse tomaat, maar door de lagere prijs is dat ook acceptabel voor de Europese markt.

Marokkaanse groei
En dan is er ook nog Marokko. Het land heeft bijvoorbeeld in week 7 een totaal van 12,09 miljoen kilo tomaten geëxporteerd naar de Europese Unie: 19 procent meer dan de week ervoor. De prijs in die periode was 1,16 euro per kilo. Marokko exporteerde tussen 1 en 19 februari een totaal van 22,85 miljoen kilo tomaten. Dat is 37 procent meer dan in dezelfde periode van het vorige seizoen. Over het totaal genomen is de Marokkaanse export 7 procent groter dan in het seizoen 2015/16.

Paprika´s
De meeste producenten voor een tweede teelt van meloen of watermeloen hebben hun paprika's in januari of begin februari geplant. Daardoor kwamen er toen veel meer groene paprika´s op de markt in Almeria. Producenten, die gekozen hebben voor het zetten van één lange teelt paprika´s, oogsten vooral rode en gele paprika´s om een betere prijs te krijgen. Hierdoor is deze week een tekort aan groene paprika´s.
De paprika´s uit Almeria zijn rond deze tijd dominant op de Europese markt. De verminderde concurrentie uit Israël sinds het Russische veto over Europese producten in de zomer van 2014 en de export van een deel van de Marokkaanse productie naar Rusland hebben een positieve impact gehad op de positie van paprika´s uit Almeria in Europa.

Komkommers
De weersomstandigheden sinds het midden van november met veel nachten kouder als 9 graden hebben een grote tol geëist van de komkommerplantages in Almeria en de productie in februari is dan ook lager. Op de internationale markt is Nederland de voornaamste concurrent van Andalusië. De Nederlandse komkommer wint aan marktaandeel in februari, maar zal pas midden maart op het hoogtepunt zijn. Vanaf dan richten de Europese distributiecentra zich op het Nederlandse product en de prijzen, die de Spaanse producenten ontvangen, zullen geleidelijk omlaag gaan.

Courgettes
De consumptie van courgettes in landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland of Frankrijk, waar het een populair ingrediënt is voor soepen of sausen, is altijd stabiel. De exorbitante prijzen sinds december hebben echter een negatieve impact op de consumptie gehad. De Europese vraag is de afgelopen dagen gedaald, wat samenvalt met een toename van de productie in Almeria en de Marokkaanse exportquota. Door deze factoren is het product vanaf het begin al minder waard geworden.

Aubergines
Door de hoge prijzen van de afgelopen weken is de consumptie gedaald en dit heeft geleid tot een afname van het aantal bestellingen bij de boer tijdens een aantal weken waarin de productie behoorlijk hoog was. Grote verkopers hebben hun inkopen uit Almeria teruggebracht en de prijzen die de producenten ontvangen zijn flink lager geworden.

Groene bonen
Het binnenhalen van de lenteoogst in Spanje begint eind maart/begin april en die zal in mei het hoogst zijn. Marokko zal in de komende weken meer groene bonen produceren. De gewassen die geplant zijn in november en december zullen in februari en maart klaar zijn om te oogsten en zullen in april hun maximale volume behalen.

Bron: hortoinfo.es
Publicatiedatum: