Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geld voor Europees monitoringssysteem in paprika en tomaat

Monitoring van insecten en ongedierteplagen vormt de basis van biologische controle, maar een overkoepelend monitoring systeem voor alle bekende plagen ontbreekt in de Europese groentekassen. Vanuit het Ministerie van Economische zaken is hier nu geld voor vrijgemaakt. 

Binnen het ERA-net C-IPM zijn er nog twee andere projecten geselecteerd. Zo gaat er geld naar onderzoek naar natuurlijke beschermingsmiddelen en ziekteresistentie, die de biologische controle juist in de wielen rijden en wordt onderzocht of er de Suzuki fruitvlieg met een drone bestreden kan worden.

Het Ministerie van Economische Zaken had NWO budget beschikbaar gesteld voor internationale activiteiten in het kader van de topsector Agri&Food. Dat betekende dat Nederland kon deelnemen aan de tweede call van het ERA-net C-IPM - Coordinated Integrated Pest Management in Europe. Deze call is gerelateerd aan de activiteiten binnen het JPI FACCE.

Er zijn 29 vooraanmeldingen ingediend door Europese onderzoeksconsortia, waarvan zeven met Nederlandse inbreng. Negen voorstellen zijn voorgedragen voor financiering; de drie Nederlandse projecten hebben in totaal een budget van 525.000 euro.

Pest Management tool for tomato and pepper in Europe (PeMaTo-EuroPep)
Dr. J. Hemming, WUR
Monitoring van insecten en ongedierteplagen vormt de basis van biologische controle. Een overkoepelend monitoring systeem voor alle bekende plagen ontbreekt echter in de Europese groentenkassen. De monitoringsystemen verschuiven naar een methode van ecologische monitoring, die rekening houdt met de verhouding tussen plaag en gunstige soorten. Dit onderzoek richt zich specifiek op tomaten en paprika, die nu zonder goed controlesysteem tot wel 14 keer per jaar bespoten moeten worden met chemicaliƫn.

Defenseless defenses: does biological control work better on unprotected plants? (Defdef)
Dr. M. Kant, UvA
Nu beschermingsmiddelen steeds minder gebruikt mogen worden, vertrouwt de gewasbescherming steeds meer op een combinatie van biologische controle, ziekteresistente soorten en natuurlijke middelen in plaats van synthetische. Dit project gaat onderzoeken in hoeverre natuurlijke beschermngsmiddelen en ziekteresistentie de biologische controle echter kunnen hinderen en zelfs teniet kunnen doen door te kijken naar de kwaliteit van de prooi en de mortaliteit van de roofsoorten.

Automated Airborne Pest Monitoring of Drosophila suzukii in Crops and Natural Habitats (AAPM)
Dr.ir. L. Kooistra, WUR
De Suzuki fruitvlieg is een ernstige plaag geworden voor fruit met een zachte schil zoals bessen, kersen en druiven. Bestaande monitoringssystemen die de aanwezigheid vaststelt, hebben ernstige beperkingen. De onderzoekers ontwikkelen een nieuw systeem met vallen voor de fruitvlieg. Deze worden in de gaten gehouden door drones en een automatisch beeldsysteem dat aantallen en soorten fruitvliegen kan verwerken.

Bron: NWO
Publicatiedatum: