Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Lakerveld, 2FX Treasury, over kansen voor de Nederlandse tuinbouw

Iran – hoe reëel zijn de kansen?

Iran is 'hot'. Regelmatig lees ik artikelen in media over de potentie van het land. Een land met 80 miljoen inwoners dat als gevolg van de sancties jaren heeft stilgestaan. Als je meeneemt dat Iran wordt omringd door 15 landen waar ook de nodige (her)opbouw moet plaatsvinden kun je stellen dat het een toegangspoort is voor 400 miljoen consumenten.

Aan het woord is Kees Lakerveld van financieel dienstverlener 2FX Treasury. Hij en compagnon René Schilder zijn onlangs op reis geweest naar Iran en hebben daar banken, klanten en de Nederlandse ambassade bezocht. Liggen er kansen voor de Nederlandse tuinbouw en zo ja, hoe reëel zijn die dan? In onderstaand artikel deelt Kees met ons zijn bevindingen.


Kassen in aanbouw in Iran. Foto's Kees Lakerveld

De rol van de overheid
Na jaren onder een juk van sancties te hebben geleefd heeft men een tekort aan van alles. Vooral kwaliteitsproducten en technologische vernieuwing staan hoog op het wensenlijstje. Om ontwikkeling te stimuleren, heeft de Iraanse overheid een aantal sectoren uitgeroepen tot prioriteit. De groenten- en tuinbouw is daar één van. De plannen zijn ambitieus. Zoals ook blijkt uit o.a. dit artikel op de Financial Tribute is men voornemens ruim 48.000 hectare kassen te realiseren in 10 jaar. Kansen genoeg zou je zeggen, maar zijn deze kansen reëel?



Om beter inzicht te verkrijgen in de kansen die Iran biedt, zijn wij (2FX Treasury) er een week op zakenreis geweest. Samen met onze lokale partner hebben we ook een locatie bezocht waar men bezig is met de ontwikkeling van kassenprojecten. We hebben uitvoerig met ondernemers gesproken en wat direct opvalt, is de invloed van de overheid. Op de locatie waar wij waren, was het de bedoeling om kassen te bouwen voor champignons, tomaten, visteelt en bloemen. Een wat onlogische clustering. Na enig doorvragen bleek dat de toegekende vergunningen doorslaggevend te zijn geweest. De overheid bepaalt wat er moet worden verbouwd en verstrekt op basis daarvan een vergunning.

Financiering
We hebben tijdens ons bezoek ook met verschillende ondernemers gesproken over financiering van projecten. Allemaal hadden ze dezelfde boodschap. Financiering is moeilijk te verkrijgen, kostbaar en de zekerheden, die moeten worden gesteld, zijn hoog. Rentes oplopend tot zo'n 20 procent of meer is geen uitzondering. Zonder het inbrengen van een behoorlijke hoeveelheid eigen onroerend goed is de aanvraag bij voorbaat kansloos.



Het is een publiek geheim dat de banken in Iran flink onder druk staan. Men heeft een flinke hoeveelheid slechte leningen op de balans staan en liquiditeit is schaars. Nu is het goede nieuws dat de sectoren die prioriteit hebben, tegen gunstigere condities kunnen lenen. Uit de gesprekken die wij hebben gevoerd, blijkt dat er over rentes van 6% wordt gesproken. Wel onder de voorwaarde dat ze worden goedgekeurd door de overheid.

Lening is drijfveer voor de bouw
Interessant om te zien is dat dit beleid leidt tot een soort sectorgerichte vastgoedontwikkeling. De eigenaren van grond proberen een kassenbestemming op hun grond te verkrijgen om zo tegen gunstigere tarieven leningen te verkrijgen voor ontwikkeling. Niet het product, maar de lening is de drijfveer voor de bouw.
 
Hoe reëel zijn nu de kansen?
Met een potentiële markt van 400 miljoen consumenten, een sterke behoefte aan vervanging en innovatie biedt de Perzische golf veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Die Iraniërs willen heel graag met Nederlanders/ Europeanen werken. Wij staan bekend om onze kwalitatief goede producten en kennis.


Vergezicht over Teheran, een stad met 9 miljoen inwoners

Ondernemen in Iran is echter geen 'walk in the park'. Je hebt geduld, een goede strategie en een beetje lef nodig. Lokaal kan regelgeving en financiering een bottleneck zijn om projecten van de grond te krijgen. Financiering is onder gunstigere voorwaarden te verkrijgen maar medewerking van de overheid hier in is belangrijk. Er wordt ook onder voorwaarde van overheidssteun een grote hoeveelheid projecten in onder andere de olie- en gasindustrie aangeboden. Een zeer kapitaal intensieve industrie. Vroeg of laat zal men moeten kiezen.

In Europa ligt de grootste uitdaging in het voldoen aan de sanctieregelgeving en de medewerking van banken. Er zijn banken die willen meewerken, maar daar worden de nodige voorwaarden aan gesteld. Als je in Iran succesvol wilt zijn, heb je een (banken)strategie nodig.

Op 11 april 2017 organiseren wij samen met Fenedex een programma over het zaken doen in Iran. Onze Iraanse partner zal daar ook bij aanwezig zijn. Misschien een goede manier om u te oriënteren op de kansen in Iran en de bijbehorende uitdagingen. Meer informatie vindt u op onze website www.2fxtreasury.com onder nieuws en agenda.

Voor meer informatie:
2FX Treasury
Postbus 60218
1320 AG, Almere
Kees Lakerveld
T: +31 610 752 015
E: kees.lakerveld@2fxtreasury.com
www.2fxtreasury.com
Publicatiedatum: