Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat leert tuinbouw van luchtverdeling Thialf?

Daar waar Nederland toonaangevend is in de internationale tuinbouw, is dit ook bij de ontwikkeling van internationale schaatstempels. Met Thialf is het allemaal begonnen. Zowel in de kas als in Thialf gaat het om het creëren van een optimaal klimaat om topsport in te leveren. Voor de tuinbouw gaat het om maximale opbrengsten en topkwaliteit per m2 tegen minimale energie input. Voor Thialf om het scoren met gereden wereldtijden tegen een zo laag mogelijke energie rekening. Wat kan de Nederlandse tuinbouw leren van het gecreëerde optimale klimaat in Thialf?

Om een optimaal klimaat te creëren in Thialf, moesten KE Fibertec met dochter KE GrowAir, leveranciers van de luchtverdeling systemen, extreme luchtcondities met elkaar zien te verenigen. Dicht op het ijs mocht het maximaal 0,5 °C zijn terwijl bij het hoofd van de sporter tussen de 14-16 °C moest zijn. Voorts moest in deze open ruimte het vocht en CO₂ dat het publiek produceert, op de juiste wijze worden afgevangen. Parallellen zijn er te trekken met een kasklimaat met extreme verschillen in temperatuur tussen en boven het gewas en met voldoende luchtcirculatie door het verdampende gewas. Door de lucht goed te verdelen is er voor beide uitdagingen een oplossing.

Homogener klimaat
Door de luchtlagen boven het ijs juist niet te laten mengen met de hoge temperatuur en hoge RV van het publiek op de tribunes zijn deze extreme condities gecreëerd. Echter, voor de tuinbouw geldt juist dat je een inducerende luchtstroom wilt hebben. Hiermee creëer je horizontaal en verticaal een homogener klimaat met minder temperatuurverschillen, met afvoer van vocht en toevoer van voldoende CO₂. Het juist verdelen van lucht is topsport en het is niet gemakkelijk om het goed te doen.



CFD analyse geeft zekerheid
Om zekerheid te krijgen of dat wat op papier staat ook in de werkelijkheid werkt, is er voor dit project door een onafhankelijk bureau een Computational Fluid Dynamics (CFD) analyse uitgevoerd. En wat bleek?
De analyse en de oplossing van KE Fibertec bleken bijna naadloos over elkaar heen te leggen. Kortom, Thialf blijft de beste laagland baan ter wereld.

Meer informatie:
KE GrowAir B.V.
Tel.: 078 – 674 8475
info@ke-growair.nl
www.ke-growair.nl
Publicatiedatum: