Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

200.000 aardbeienplanten/ha dankzij ophijsbare goten

Dankzij een nieuw gotensysteem, met ophijsbare goten, kunnen aardbeientelers hun plantdichtheid verhogen naar 200.000 planten per hectare. De Spaanse kassenbouwer J. Huete laat zien hoe het systeem werkt. 

Leonardo Juarez, Javier Huete Lazaro, Cayetano Navarro en Carlos Mendez van J.Huete op de afgelopen Fruit Logistica.

53 centimeter
Een hogere plantdichtheid betekent een potentieel hogere opbrengst - maar wat als je productie door de hogere plantdichtheid weer niet optimaal is? Daar is de Spaanse kassenbouwer J. Huete mee aan de slag gegaan. Ze hebben een systeem ontwikkeld met ophijsbare goten om de balans tussen plantdichtheid en productie te optimaliseren en ook de werkbaarheid in ere te houden.

Tijdens de groeifase hangen alle goten op slechts 53 centimeter afstand van elkaar. Als de planten klaar zijn voor de oogst, wordt een van de twee goten omhoog gehesen. Met een ruimte van 106 cm is er plek genoeg voor de werknemers om het fruit te oogsten en andere werkzaamheden uit te voeren. Zo verdubbelt het aantal planten en de opbrengst per hectare. 

Javier Huete: "Natuurlijk speelt er meer mee, maar in de basis bespaar je simpelweg al omdat er minder kassen nodig zijn voor dezelfde productie. Natuurlijk zijn er extra investeringen nodig, maar de uiteindelijke voordelen van het systeem wegen hier ruimschoots tegenop."




Extra sterke kas
J. Huete biedt het aardbeiensysteem turnkey aan. Ze hebben er namelijk ook een speciale kas voor ontworpen, die het extra gewicht van de goten kan dragen en die ook bevestigingspunten heeft voor de aandrijving van het hijsysteem. Een uitgekiend drainagesysteem van Hydroponic Systems maakt het ontwerp helemaal af.



Volgens de kasfabrikant is er veel aandacht voor het systeem sinds de introductie. "Afgelopen jaar zijn de eerste commerciële projecten gerealiseerd en momenteel testen we de eerste gewassen om het systeem verder te perfectioneren."


Bewegend systeem
Ook op de Fruit Logistica verwelkomde Huete veel geïnteresseerden bij hun stand. Ze legden de voordelen van het ophijsbare systeem uit en lieten hen zien dat het niet alleen de fysieke voetafdruk van het product vermindert, maar ook dat de werkomstandigheden verbeteren omdat het oogsten in een schaduwrijke en ergonomisch verantwoorde omstandigheden kan gebeuren.

"We verwachten dit jaar meerdere nieuwe projecten met het nieuwe systeem af te ronden, omdat de zachtfruitsector uit aan het breiden is en er veel algemene interesse is," besluit Javier Huete.

Voor meer informatie: 
J.Huete International 
Leonardo Juarez - Export Manager 

Publicatiedatum: