"Toenemende vraag rabarber, maar marktbalans blijft fragiel"
De geforceerde start ongeveer vanaf week 40. Volgende week gaat bij The Greenery de tunnelteelt van start, die duurt tot week 16. Kort daarop start de natuurteelt. "De afzet van de geforceerde rabarber is hoofdzakelijk gericht op Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en het Midden Oosten. Op de binnenlandse markt vindt men de rabarber dan te duur. De export van de rabarber uit de tunnels is hoofdzakelijk gericht op Duitsland en Zwitserland. In Nederland zijn mensen vaak bereid pas geld voor rabarber neer te leggen na de tunnelperiode", vertelt Leon.
"Maar we zien de vraag op de binnenlandse markt wel toenemen. In veel recepten en kookboeken komen we rabarber tegen. Het is natuurlijk ook een product met uitstraling. Ook de zoete taarten/cakes in supermarkten geven een niche-product als rabarber de nodige stimulans", vervolgt Leon. The Greenery verkoopt de rabarber hoofdzakelijk in dozen van 6 kg.
"Het is geen product dat je er even bijdoet, want het is een intensieve teelt en het duurt wel drie jaar voor de rabarber klaar is om op de markt te brengen. Ons areaal is groeiende en onze telers groeien gecontroleerd mee met de markt. Daarnaast hebben een aantal 'tunneltelers' zich bij ons aangesloten. Maar we waken voor een te snelle groei, want in een moeizame markt laat men een niche-product als rabarber ook makkelijk vallen."
Voor meer informatie
Leon Vissers
The Greenery
Tel: 0180-656977
Mob: 06-51716466
l.vissers@thegreenery.com