Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
144 planten per m2

Telen in vaten in plaats van telen op goten

Tholen - In plaats van kruiden en bladgewassen op verticale NFT-goten te telen, besloot de Duitse ontwikkelaar Marco Tidona de goten om te buigen en uiteindelijk cilindervormige teeltvaten te bouwen. Met deze Aponix vaten kan hij in een 2.30 meter hoge ruimte zo'n 144 planten per m2 kwijt.



Lego-blokjes
In het systeem, ontwikkeld door het Duitse bedrijf Manticore, kunnen kruiden, bladgewassen en diverse soorten kleine groenten op water geteeld worden. "Met als grote voordeel dat je geen ingewikkelde constructies hoeft te bouwen", vertelt ontwikkelaar Marco Tidona. "Het systeem is gebaseerd op Lego-blokjes. Je kunt de vaten eenvoudig stapelen door ze in elkaar te klikken, zo hoog je maar wil. Het is volledig modulair en daardoor makkelijk te starten en makkelijk op te schalen." 

De ontwikkeling van de Aponix is in 2014 gestart. Sindsdien is het product samen met telers verder ontwikkeld en getest op de Staatliche Lehr- uni Versuchsanstalt fur Gartenbau Heidelberg. Sinds eind vorig jaar is het vat marktklaar. "We denken aan plaatsing op dakkassen bijvoorbeeld", vertelt Marco. "Kleinere, gedecentraliseerde kwekerijen, waar je intensief wilt telen." Omdat het systeem er bovendien mooi uit ziet, zijn de prototypes wereldwijd al weggezet in bezoekersruimtes van stadskwekerijen.



De productiecijfers kunnen in de vaten flink oplopen. Per m2 teeltruimte kunnen bij een hoogte van 2.30 meter en een potgrootte van 2x2inch, 144 planten geteeld worden. Voor elke extra 15 centimeter kunnen er 12 extra planten bij. "We hebben berekend dat je voor een dagelijkse opbrengst van 1000 kroppen sla zo'n 525 tot 630 m2 nodig hebt", vertelt Marco. "Dat is inclusief foutmarge en met een redelijk veilige plantdichtheid. Natuurlijk kun je de plantdichtheid verder vergroten, maar dat is ook risicovoller. Zeker in het begin moet je toch ervaring krijgen met het systeem." In het systeem kan ook belicht worden en indien gewenst kunnen de vaten gelijkmatig roteren zodat alle planten evenveel licht krijgen. 



Irrigatie
De wortels van de planten hangen aan de binnenzijde van het vat. Irrigeren geschiedt met behulp van een spray nozzle aan de binnenzijde van het vat. Met een soort omgekeerde sprinkler worden de meststoffen gelijkmatig van binnen uit verspreid. Bij elk plantgat is een vleugelvorm gerealiseerd. Daardoor vloeit het water direct naar de wortelen van de plant. Het is ook mogelijk om aan de binnenzijde spray nozzles te plaatsen en zo een gelijkmatige damp te verspreiden in de vaten. 

Voor meer informatie:
Marco Tidona
Manticore