Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drie aardbeienoogsten per jaar dankzij schuifdak

Dankzij kasschuifdaken en -wanden en de vooruitgang in LED-technologie kan het concept juni dragende aardbeien herzien worden. Nu zijn er drie oogsten per jaar mogelijk.

Door de combinatie van de vooruitgang in tuinbouwtechnologie en het opnieuw uitvinden van vaste gevestigde methoden kunnen juni dragende aardbeien nu drie keer per jaar worden geoogst in plaats van alleen in juni. Met dit soort aardbeien kan met het Britse klimaat een dubbele jaaroogst al een uitdaging zijn. Veel telers geven de voorkeur aan doordragende rassen om van mei tot oktober een stabiele fruitproductie te hebben. Hierdoor neemt de populariteit van de traditionele junidragers af ondanks hun historisch superieure smaak.



Het onderzoeksteam van Total WorldFresh, gevestigd op de Berry Research and Development Site in Langley Kent, is aan proeven begonnen waarbij de technologieën van een Cravo 'rectractable rafter house' met LED-licht wordt gecombineerd om te bekijken of de oogstperiode van Britse juni dragende aardbeien van april tot december kan worden verlengd.

Dankzij de flexibiliteit en controle over de kas met beweegbare onderdelen kunnen de interne klimaatomstandigheden worden geoptimaliseerd en kan alle beschikbare externe stralingswarmte worden gebruikt wanneer de omstandigheden gunstig zijn. De intrekbare wanden en het schuifdak kunnen onafhankelijk van elkaar gebruikt worden om warmte binnen te houden, koude buiten en toegang te geven tot natuurlijke warmte, licht en ventilatie. In de winter kan de temperatuur binnen 6oC hoger zijn dan buiten. Het schuifdak en wanden zorgen ook voor meer vochtigheidsbeheersing en dus een verlaagde ziektedruk. Deze flexibiliteit in combinatie met aanvullend LED-licht om de daglengte en het jaar te verlengen zou de sleutel kunnen zijn tot productie-uitbreiding. 

Sarah Titmuss, proefmedewerkster bij Total Worldfresh, is enthousiast over de eerste resultaten.
 
Het schuifdak maximaliseert het gebruik van natuurlijk licht en de sensorgestuurde LEDs zorgen voor aanvulling op een eventueel tekort, ook voorbij de zomermaanden. Er worden verschillende lichtsterkten en 'recepten' uitgeprobeerd met LEDs in rood, blauw en verrood. 



In deze gecontroleerde omgeving is ook verdere mechanisatie mogelijk. De irrigatie is volledig geautomatiseerd, eventuele spuittoepassingen van bovenaf zijn gedeeltelijk geautomatiseerd en er wordt in de proef ook gekeken naar automatisch plukken.
Total Worldfresh Technisch Directeur, Dr Drew Reynolds: "We willen telers laten zien dat er goede economische redenen zijn om hoogwaardige junidragers te telen in dit intensieve maar duurzame productiesysteem."

Voor meer informatie:
Sarah Titmuss
Total Worldfresh
Tel: +44 1622 864175
Email:sarah.titmuss@totalworldfresh.com

 
Publicatiedatum: