Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Snuitkevers? Bestralen die hap!

De snuitkever is al tijden een niet graag geziene gast in de kas en je komt er bijna niet van af. Nu hebben wetenschappers van de Canadese Guelph universiteit echter mogelijk een middeltje gevonden om dit hardnekkige beestje te bestrijden: radioactieve straling.


De snuitkever graaft zich in paprika's in en kan niet met gewasbeschermingsmiddelen worden bestreden

Prof. Cynthia Scott-Dupree van de School of Environmental Sciences zal een meerjarig onderzoek leiden om paprikasnuitkevers met kobalt-60 te steriliseren. De financiering hiervan werd vandaag aangekondigd door kernenergiebedrijf Bruce Power in Tiverton, Ontario en Nordion, een leverancier van medische isotopen in Ottawa. De onderzoekers hopen de kevers, die zich in paprika's ingraven en ze van binnenuit vernietigen, in te tomen. Scott-Dupree: "Het is heel moeilijk wanneer deze insecten al in de paprika zitten."

In 2016 veroorzaakten snuitkevers aanzienlijke schade aan zowel vollegronds- als kaspaprikagewassen in Ontario. Kobalt-60 is een radioactieve vorm van kobalt die wordt geproduceerd in de kernreactoren van Bruce Power. Het wordt al gebruikt om medische apparaten te steriliseren en hersentumoren te behandelen.

Bij toepassing in steriele-insecten-techniek (SIT) zou de isotoop de snuitkever kunnen helpen beheersen, volgens Scott-Dupree, houder van de leerstoel Sustainable Pest Management van Bayer CropScience.


Cynthia Scott-Dupree

"We willen zoveel mogelijk van gewasbeschermingsmiddelen af en SIT geeft ons nog een hulpmiddel bij plagenbestrijding," zei ze, eraan toevoegend dat de methode een aanvulling vormt op de biologische bestrijdingsprogramma's die telers gebruiken. Het gebruik van kernenergie om insecten te steriliseren is een milieuvriendelijke bestrijdingsmethode: "Er is geen gevaar dat de snuitkevers na sterilisatie straling verspreiden, dus is het ook veilig voor mensen."

Nordion zal de kobalt-60 van Bruce Power gebruiken om insecten te steriliseren voordat ze worden losgelaten om in kassen met niet-gesteriliseerde snuitkevers te paren. Scott-Dupree: "Wanneer ze paren, zullen de eieren niet levensvatbaar zijn, komt er geen nageslacht en zal de bevolking afnemen."


Kobalt-60 zal worden gebruikt om de insecten te steriliseren

Provinciale minister van Energie, Glenn Thibeault, bezocht Nordion op 23 februari: "Het is spannend om te zien hoe de nucleaire gemeenschap in Ontario de krachten bundelt met onderzoekers om innovatieve, milieuvriendelijke manieren te vinden om plagen aan te pakken die voedselgewassen aanzienlijk beschadigen."

SIT stamt uit de jaren 1950 en heeft sinds 1992 geholpen bij de beheersing van de fruitmot, een appelenplaag in de Okanagan Valley. BC. Scott-Dupree heeft aangetoond dat SIT zou kunnen helpen de Liriomyza brassicae te beheersen, een Amerikaanse soort mineervlieg die zich vooral voedt met chrysanten. 

Mike Rencheck, voorzitter en CEO van Bruce Power: "Dit innovatieve onderzoek zou de landbouwsector van Ontario kunnen verbeteren door de invloed van plagen op producten te verminderen en ook de toekomst van de landbouw kunnen inluiden."


Een door een snuitkever aangetaste paprika

Scott-Dupree en haar team willen de beste stralingsdosis om snuitkevers te steriliseren identificeren voor er met SIT behandelde exemplaren in kassen worden losgelaten: "Dit onderzoek zou veel kunnen betekenen voor de telers en economie van Ontario en voor het milieu." De sterilisatie zal plaatsvinden bij Nordion. 

Ian Downie, vice-president Gamma Technologies bij Nordion: "We zijn blij kobalt bij een technologie als SIT te kunnen gebruiken, die in andere delen van de wereld al een brede en succesvolle toepassing heeft gehad om ons hier in Ontario te helpen."

Bron: University of Guelph
Publicatiedatum: