Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aldi Süd voert herkomstbewijs in voor lokale groenten en fruit

Om de authenticiteit van groenten en fruit uit lokale teelt te garanderen, maakt de Duitse retailer Aldi Süd voortaan gebruik van isotopenanalyse. Deze procedure stelt betrouwbaar vast of producten die met lokale herkomst gekenmerkt zijn ook daadwerkelijk van de aangegeven producent stammen. Ingo Hoffmann, leider kwaliteitswezen Food bij Aldi Süd: "Onze klanten moeten niet alleen kunnen vertrouwen op de kwaliteit van onze producten. Ook wat betreft de herkomst van groenten en fruit kunnen ze ons vertrouwen."

De procedure berust op het feit dat grond – afhankelijk van het lokale klimaat, grondwater, neerslag en bemesting - een typische samenstelling aan isotopen vertoont. Dit weerspiegelt zich als een vingerafdruk in de planten die op deze grond groeien. Wanneer de isotopenvingerafdruk van een aardbei overeenstemt met die van de grond, is de aardbei gegarandeerd op deze grond gegroeid.

Aldi Süd werkt bij het aantonen van de herkomst samen met 'bilacon', een Berlijns instituut voor laboratoriumanalyses, levensmiddelhygiëne en procesmanagement. Het instituut identificeert voor Aldi Süd de specifieke isotopenvingerafdruk van de verse producten en vergelijkt deze met de referentiemonsters die bij de producent ter plaatse genomen zijn. Alleen wanneer de monsters overeenstemmen is een product onberispelijk.

Aldi Süd test de methode allereerst bij aardbeien en asperges uit lokale teelt. Ingo: "Dat zijn seizoensproducten waarbij onze klanten bijzonder veel waarde aan de herkomst hechten." In het komende jaar wordt besloten of de methode uitgebreid kan worden naar andere groenten- en fruitproducten uit lokale teelt.
Publicatiedatum: