Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Volumes Granada stijgen jaarlijks
Spaanse asperges vroeg op de markt
Hoewel de volumes nog bescheiden zijn (2% van de totale productie), is het aspergeseizoen in Granada deze week van start gegaan. De regio is één van de grootste groentenproducenten in Spanje. Het seizoen is dit jaar vroeg begonnen, want meestal ontvangen verwerkers de eerste volumes pas in maart.
"De lente-achtige omstandigheden met nachttemperaturen van 12 graden Celsius en dagtemperaturen van 20 graden Celsius en het uitblijven van neerslag hebben het groeiproces versneld," legt Francisco Delgado, van Los Gallombares, uit. "Dit heeft gelukkig ook de kwaliteit van de groenten goed gedaan en de kalibers zijn groter dan vorig seizoen," voegt hij er aan toe.
De vroege start van het seizoen betekent echter wel dat het product op een Europese markt komt, die gedomineerd wordt door Mexicaanse asperges. "De schappen liggen op dit moment vol Mexicaans product met prijzen die beduidend lager zijn dan vorig seizoen. Het is niet aanlokkelijk om het seizoen met dit soort prijzen te beginnen. We kunnen echter wel concurrerender zijn omdat we lagere transportkosten hebben. Het zou desondanks beter zijn als Spaanse exporteurs de export met zo'n 14 tot 20 dagen zouden kunnen uitstellen."
In Granada groeit de aspergeproductie jaarlijks. Tot nu toe heeft de categorie interessante winstmarges opgeleverd. Los Gallombares is de grootste producent en coöperatie van groene asperges in Spanje. Het heeft zijn productie dit jaar met 25% uitgebreid en beschikt nu over een areaal van 2.000 hectare.