Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouwwaterzuivering De Vlot gaat door

Op donderdag 26 januari hebben een 40-tal ondernemers ingestemd met het oprichten van een coöperatie voor tuinbouwwaterzuivering De Vlot. Aan de bestaande CAD-systemen in het Westland (Centrale Afvoer Drainagewater) voor de tuinbouwgebieden Raaphorst-Tiend, Waalblok en Lange Stucken wordt nu ook een extra zuivering gerealiseerd. Daarmee is dan voor ruim 160 hectare glastuinbouw met de voorgenomen zuiveringsstap klaar voor de toekomst.

Mogelijk dat ook glastuinbouwgebied De Poel op korte termijn aangesloten kan worden. De bedoeling is om voor 1 januari 2018 de wettelijke verplichte zuivering van gewasbeschermingsmiddelen voor de aangesloten bedrijven in te vullen. Daarmee zijn de bedrijven klaar voor de toekomst, niet alleen als het gaat om gewasbeschermingsmiddelen maar ook om nutriënten (meststoffen) in het water. Met de zuiveringsstap erbij zou het water schoon genoeg zijn om in de toekomst zelf als weer als gietwater te hergebruiken in de tuinbouw. Daarmee zet de glastuinbouw in het Westland een hele grote en belangrijke stap op weg naar een betere waterkwaliteit in het gebied.

In de vergaderzaal van L.G. Vreugdenhil& Zn aan de Monsterseweg in 's-Gravenzande bleek dat deze aanpak kon rekenen op brede steun van de glastuinbouwbedrijven. Ook wethouder Theo Duijvesteijn was aanwezig om vanuit de gemeente Westland zijn steun te betuigen. De investering voor de extra zuivering bedraagt ruim 1,2 miljoen euro. De gemeente Westland en Hoogheemraadschap van Delfland denken niet alleen mee in dit project, maar dragen ook financieel en menskracht bij. Dat laat onverlet dat het grootste deel van de kosten door de tuinders zelf wordt opgebracht. De SVOW (Stichting Verbetering Oppervlaktewater Westland) gaat hiervoor namens de tuinders een lening afsluiten waarvoor de gemeente garant zal staan. Wethouder Duijvesteijn gaf aan dat dit prima past in de ambitie van de gemeente Westland om duurzaamste glastuinbouwgemeente in Nederland te zijn en te blijven. "Net als op het gebied van duurzame energie willen we als gemeente ook een steun in de rug zijn voor ondernemers die investeren in waterkwaliteit en duurzaam waterbeheer".

In februari wordt de coöperatie opgezet en zullen de tuinders allemaal individueel gevraagd worden om lid te worden. Daarna kan worden gestart met de bouw van de zuivering en kunnen en kan daarna gestart worden met de bouw van de zuivering, welke eind 2017 in gebruik moet zijn.

Bron: Glastuinbouw Waterproof
Publicatiedatum: