"In 1977 startte ik met het telen van allerlei verschillende groenten die ik op de markt in Kopenhagen verkocht. Aanvankelijk teelde ik erwten om te koken maar ik bedacht me dat er wellicht anderen zouden zijn die net als ik hun erwten graag rauw eten," legt directeur Peter Skov Johansen.
Het Deense seizoen loopt van juni tot september en Peter heeft de laatste 20 jaar alternatieve teeltlocaties in het buitenland opgezet. In Italië in samenwerking met lokale telers, en sinds 2015 heeft Greenpeas ook een eigen productiebedrijf in Portugal, zodat er ook buiten het Deense seizoen geleverd kan worden.
"In Denemarken houden we van zoete erwten maar ik heb gemerkt dat de smaak per land verschilt en daar we moeten we rekening mee houden. Zo weet ik dat er in een aantal Arabische landen een voorkeur bestaat voor minder zoete erwten. Het was een eye-opener voor mij om te zien hoe de smaken en bereidingswijzen van elkaar afwijken in de verschillende markten."
Greenpeas was dit jaar voor het eerst aanwezig op Fruit Logistica en trok hier met zijn producten de belangstelling van bezoekers uit de hele wereld. Na het succes op de Deense markt, kijkt Peter ook naar mogelijkheden op nieuwe markten. Het bedrijf is de laatste jaren bezig geweest om zijn producten op de Duitse markt te introduceren en is hier zelfs op 20 hectare zijn eigen erwten gaan telen.
"Het is één van de gezondste groenten ter wereld. Erwten bevatten alle belangrijke voedingsstoffen, zoals mineralen, eiwitten en vitaminen. Een mens zou zelfs alleen op erwten kunnen leven, zoals ik tijdens de zomermaanden weleens doe. Ik val er wel wat van af, maar ook dat kan geen kwaad. Het product is daarnaast ook zeer hygiënisch omdat moeder natuur het al van een verpakking heeft voorzien. Zo eet men altijd een schoon product. Ik zie echt goede toekomstmogelijkheden voor dit product," besluit Peter enthousiast.
Peter Skov Johansen
Greenpeas
Tel: +45 20 16 96 90
Email:psj@greenpeas.dk
www.greenpeas.dk