Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuta Absoluta blijft risico voor biologische tomatenteelt

Ondanks alle maatregelen om Tuta vlindertjes te vangen voorafgaand en tijdens de tomatenteelt, is een uitbraak niet uitgesloten. In een speciale bijeenkomst in het najaar van 2016 zochten glastuinders, onderzoekers en adviseurs naar oplossingen voor komend seizoen.



De aanwezige populatie van Tuta Absoluta vormt nog steeds een bedreiging voor de biologische tomatenteelt. Vanaf 2014 is de schade die de larven aanrichten sterk toegenomen. De maatregelen en middelen die biologische glastuinders kunnen inzetten zijn beperkt. De mogelijkheden tot ingrijpen zijn:
  • Populatie terugbrengen door (1) het vangen van de motten door bijvoorbeeld lampen met vangplaten, Watervallen en Deltavallen; (2) het verwarren van mannetjes door feromoon draadjes (nog geen toelating); (3) door Tuta aangetaste bladeren verwijderen (levert extra arbeid op);
  • Natuurlijke bestrijding door het inbrengen van voornamelijk Macrolophus, de opbouw van Macrolophus wordt bevorderd door bankerplanten (courgette, kalebas en anderen);
  • Bestrijden door inzet natuurlijke middelen: (1) Bacillus thuringiensis meerdere stammen en merken; (2) Spinosad (merk Tracer).

Correctiemiddelen

Gezien de schade die afgelopen jaar is ontstaan, zijn volgens de aanwezigen extra correctiemiddelen nodig. Een kandidaat is Neem of meer specifiek NeemAzal, dit middel heeft wel een toelating voor sierteelt onder glas, maar niet voor tomaten.
Inmiddels loopt een toelatingsaanvraag voor NeemAzal, maar of het middel beschikbaar komt, blijft afwachten. Tot zolang zullen biologische tomatentelers met de maatregelen en middelen moeten doen zoals hierboven vermeld.

Voor meer informatie: 'Beheersing Tuta absoluta in de biologische teelt'

Bron: BioKennis.org
Publicatiedatum: