Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duurzame aardbeienteelt in rassenproef

Aardbeienras Joly wint aan populariteit

Op Proefcentum Pamel is een aardbeienproef aangelegd waarbij gekozen is voor ziekteresistente of minder ziektegevoelige rassen. Met als doel aardbeien op een duurzame wijze te telen. In de rassenproeven zijn vooral (nieuwe) rassen geƫvalueerd waarvan biologisch plantgoed beschikbaar is. Ook veelbelovende rassen waarvan (nog) geen biologische plantgoed beschikbaar is, zijn in de proef meegenomen.

Zowel gangbaar- als biologisch beschikbare junidragers zijn getest in deze rassenproef. De plantdatum varieerde in functie van de levering van het plantgoed. Van volgende rassen was biologisch plantgoed beschikbaar: Joly, Salsa, Korona, Malling Centenary, Rumba, en Honeoye. Voor de andere rassen was geen biologisch plantgoed beschikbaar en werd via organicXseeds ontheffing aangevraagd.

Resultaat rassenproef
De verschillen in productie tussen de verschillende rassen waren erg groot. De rassen Salsa, Matis en Sibilla haalden afgelopen de hoogste productie en werden op de voet gevolgd door het ras Joly. Wat het gewicht aan klasse 1 vruchten betreft, scoren Joly en Salsa gelijkaardig, maar Joly spant duidelijk de kroon wat betreft het aandeel klasse 1 ten opzichte van de totale productie. Hiermee bevestigt Joly zijn status als nieuw standaardras voor de biologische aardbeiteelt en neemt geleidelijk aan de plaats in van het ras Darselect. Magnum scoorde het hoogst voor Brix-waarde. In de smaakproef kwam dit ras ook als lekkerste uit een selectie van 5 rassen.



Ras Joly bevestigt kwaliteiten
Uit deze rassenproef blijkt dat kiezen voor Joly zeker verantwoord is. Dit ras bevestigt al meerdere jaren haar kwaliteiten. Ook vanuit de praktijk zijn er veel positieve signalen. Het aandeel planten van Joly voor de biologische teelt neemt jaarlijks toe. Daarnaast zijn er zeker nieuwe rassen die verder gevolgd moeten worden. Magnum om zijn smaak, Malling Centenary om zijn mooi uitzicht en gave vrucht, Matis, Salsa en Sibilla om hun productiecapaciteit en Dely om zijn lange oogstperiode.

Bron: CCBT (via BioKennis.org)
Publicatiedatum: