Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
de marktkansen voor cannabis

"Glastuinbouw beste papieren voor nederwiet"

Tholen - Mocht de cannabisteelt inderdaad onder voorwaarden toegestaan worden, dan hebben professionele glastuinders de beste papieren om hiermee aan de slag te gaan. "Het gaat toch om de hoogste opbrengst tegen de laagste kosten", ziet Michiel de Jong van Lemnis Oreon.

Dinsdag stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor een initiatiefwet die de teelt en verkoop van cannabis onder bepaalde voorwaarden gedoogt. Kunnen de paprika's eruit en mag de wiet erin? Zo'n vaart loopt het nog niet. "Eerst moet de wet sowieso nog door de Eerste Kamer goedgekeurd worden", vertelt onderzoeker Eric Poot van Wageningen UR. "Pas dan kan de markt zich eventueel verder gaan ontwikkelen." Maar, ziet hij ook, dan ligt er zeker een serieuze marktkans voor de glastuinbouw. "Natuurlijk is er een markt. Die wiet komt nu ook ergens vandaan. Volgens de plannen moeten er gesloten ketens worden gemaakt, van coffeeshops en toeleveranciers. En hoe dat zich gaat ontwikkelen is spannend. Dat zal de komende maanden duidelijk worden." Van telers zijn nog geen concrete vragen binnengekomen bij de WUR, maar op een bijeenkomst van het Kenniscentrum Plantenstoffen is medicinale cannabis genoemd als nieuw verdienmodel voor de glastuinbouw. "We zoeken toch naar waardevolle gewassen in de kas."

Onderzoek naar teelt
En dat niet alleen: ook teelttechnisch is de organisatie ermee bezig. Vorig jaar zijn er proeven gedaan met cannabisplanten. Ook dan gaat het om medicinale cannabis. "Als je in Nederland onderzoek wilt doen naar bedekte cannabisteelt, heb je een ontheffing nodig. En dan moet het medisch gerelateerd onderzoek zijn", vertelt Eric.

De onderzoeksopdracht kwam van lampenleverancier Lemnis Oreon. Het bedrijf ziet de cannabismarkt in de VS en Canada enorm groeien. En de watergekoelde LED-lampen van Lemnis doen het goed in de cannabisteelt, vertelt sales manager Michiel de Jong. "Omdat je dankzij de waterkoeling op kosteneffectieve manier het warmteoverschot weghaalt uit de teeltruimte. We hebben de lampen om andere redenen ontwikkeld, maar dat is eigenlijk mooi meegenomen." Uit het onderzoek is vorig jaar geconstateerd dat (medicinale) cannabis goed onder LEDS te telen is.


Tomaten eruit, cannabis erin? Telers zijn nog niet heel enthousiast over het telen van wiet, vertelden ze ons. "Het heeft toch eenbepaald imago."


De teelt van recreatieve cannabis verschilt niet veel van die van medische cannabis en als dat eerste gelegaliseerd zou worden, kan dat dus ook een mooie markt betekenen voor het bedrijf. "Persoonlijk denk ik dat je meer grip krijgt op de keten door de teelt te reguleren, dus daar zijn we sowieso over te spreken. Maar ook zakelijk zou het kansen bieden", vindt Michiel. Naar zijn inschattingen hebben vruchtgroententelers de beste papieren hebben om de cannabis in te gaan. "Ongetwijfeld zullen ook telers uit de underground aan de slag gaan, maar ik denk dat de kennis die Nederlandse telers hebben, heel veel waard is. Dat zagen we in de VS ook: enerzijds kwamen er illegale cannabistelers in de openbaarheid, maar uiteindelijk hebben ze teeltkennis nodig om op professionele schaal aan de slag te gaan. Dan komen ze bij de groentetelers uit. Ik denk dat ze tegen lagere kosten hogere opbrengsten kunnen halen dan iemand die gewend is in een kelder te telen."

Marktvraag
Vanuit Wageningen UR is er in ieder geval nog veel interesse in de cannabisteelt. "Of je het beste cannabis kunt telen in daglichtloze ruimtes of in kassen", vertelt Eric. "Beide heeft voor- en nadelen en in de VS wordt er flink over gediscussieerd. Nu laten we studenten hier over nadenken." Ook worden er studenten ingezet om uit te zoeken hoe groot de cannabismarkt eventueel zou zijn. Want ook dat is nog totaal niet duidelijk, weet ook Michiel. "Net spraken ze op de radio over 166.000 kilo die voor de Nederlandse markt geleverd zou moeten worden. Dat zijn ettelijke hectares, maar nog zeker geen 100." In de NRC wordt zelfs gesproken over een maximaal areaal van 6,75 hectare.

Daar staat tegenover dat Nederland ook veel meer tomaten en komkommers teelt dan er binnen de landgrenzen gegeten worden. Is er ruimte voor export? Dat ziet hij nog niet snel gebeuren. "Dan moeten we echt tempo maken. We hebben in Nederland de kennis van de vruchtgroenten en dat is het beste uitgangspunt, maar de kennis van professionele cannabisteelt in kassen of indoor staat nog in de kinderschoenen. Op dat vlak worden in de VS nu al flinke stappen gezet."



Wie bevoorraadt de kwekerijen?
Als de wet door de Eerste Kamer komt, wordt de teelt van cannabis niet zomaar toegestaan. Bij bepaalde telers, die aan de overheidsvoorwaarden voldoen, wordt de teelt gedoogd. Daardoor ontstaan er wel vragen over de toelevering van deze bedrijven. Twee jaar geleden veranderde de overheid de Opiumwet en werd het growshopverbod in leven geroepen. Sindsdien is ook de voorbereiding van de cannabisteelt strafbaar en ook het beleveren van beroepsmatige cannabistelers. Voor leveranciers van lampen, maar ook substraat of ventilatiesystemen, is het verboden te leveren aan klanten die dit materiaal voor de cannabisteelt inzetten.

Dit wordt niet behandeld in het wetsvoorstel, vertelt advocaat Joost-Joris van Doleweerd van 3 Advocaten. "Het wetsvoorstel biedt enkel de mogelijkheid om bedrijfs- of beroepsmatige telers van een ontheffing te voorzien. Het growshopverbod richt zich precies tegen deze bedrijfs- en beroepsmatige teelt, waardoor een leverancier van kweekbenodigdheden zich nog steeds schuldig maakt aan overtreding van 11a van de Opiumwet, ondanks dat geleverd wordt aan een gereguleerde kwekerij."

"Het wetsvoorstel heeft hiervoor geen speciale aandacht", vervolgt Joost-Joris. "Bijvoorbeeld door ook voor toeleveranciers een ontheffingsstelsel in het leven te roepen. Zij blijven dus naar de letter van de wet strafbaar." Maar hier wil hij nog geen consequenties aan verbinden. "Het zal nog geruime tijd duren voordat het aangenomen wetsvoorstel daadwerkelijk wet wordt, en tot die tijd kan dit punt opgehelderd worden. Daarnaast meen ik dat, zou dit niet duidelijk worden, de kansen van een succesvolle vervolging van een leverancier van kweekbenodigdheden die enkel levert aan gereguleerde kwekerijen, niet heel groot zullen zijn."


Voor meer informatie:
Lemnis Oreon
Lorentzlaan 6
3401 MX IJsselstein
T: +31 30 760 0660
E: info@lemnis-oreon.com
www.lemnis-oreon.com

Eric Poot
Wageningen UR
www.wur.nl/en/Persons/Eric-Poot-1.htm

Joost-Joris van Doleweerd
3 Advocaten
www.3Advocaten.nl