Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Collectieve waterzuivering; work in progress

Zoals bekend konden collectieven eind 2016 een businessplan voor clusterzuivering indienen om in aanmerking te komen voor uitstel van de zuiveringsplicht. Om hun relaties te ontzorgen heeft Flynth hiervoor in de zomer van 2016 een adviescombinatie opgezet met Rombou en Inno-Agro. Na diverse presentaties door het hele land bleek dat zij met deze adviescombinatie goed in de behoefte van de deelnemende tuinbouwbedrijven konden voorzien. Enerzijds individueel technisch advies over de inrichting van de waterstromen op het eigen bedrijf en anderzijds een financieel advies over de kosten van individuele zuivering versus collectieve zuivering. Vanuit deze financiële doorrekening bleek al snel dat bij voldoende deelnemers een collectieve zuivering goedkoper kan zijn dan individuele zuivering. Ook zagen ze mogelijkheden om de zuiveringsplicht om te zetten in een kans voor een duurzaam concept; namelijk centrale zuivering via een eigen leidingsnetwerk en hergebruik van water. Feitelijk een volledig gesloten watersysteem in een tuinbouwgebied (een waterrotonde). Het riool blijft dan dienst doen voor 'de poep en plas', WKK- en kwelwater en back-up bij calamiteiten. Dat idee spreekt aan bij deelnemers, overheid, financiers én consument.

Businessplannen
Uiteindelijk hebben ze 11 businessplannen ingediend voor totaal 16 collectieven (een aantal collectieven zijn samengevoegd); ruim 180 tuinbouwbedrijven met ca 600 ha glas. Deze zijn verspreid over het hele land (o.a. Westland, Brielle, Made, Aalsmeer en Almere). Dat was in december even alle zeilen bijzetten om de plannen tijdig bij het bevoegde gezag te krijgen. Op dit moment is het bevoegde gezag bezig met de beoordeling van de businessplannen.

'Ruimte in denken'
"Alhoewel we trots zijn op het resultaat tot dusver, zitten we als adviescombinatie niet stil," zegt Gerard Drogt van Flynth. "Dit omdat het indienen van het businessplan slechts een eerste stap was. Om te komen tot realisatie moeten er nog belangrijke knopen worden doorgehakt. Zo worden de plannen op dit moment beoordeeld op financierbaarheid door een aantal banken. Verder doen we onderzoek naar de waterkwaliteit van het gezuiverde water t.b.v. retourlevering. Dit laatste is nog een gevoelig punt, immers in theorie gebruik je dan het water van de buurman en dat is eng. Ik zie wel dat er op dat vlak snel 'ruimte in denken' ontstaat. Immers diverse tuinders mengen nu ook wel eens slootwater bij … en vanuit metingen van drainagewater en zelfs bassinwater blijkt dat ook hier 'water van de buren' in aanwezig is ... Met de inmiddels gecertificeerde zuiveringstechnieken (inclusief verwijdering natrium/chloor) is het te hergebruiken water misschien wel schoner dan het water dat momenteel wordt gebruikt in de teelt. Dat blijkt ook uit het gegeven dat diverse grotere plantenkwekers het afgelopen jaar hebben geïnvesteerd in zuiveringsinstallaties met absorptietechnieken, zodat ze kunnen recirculeren bij de opkweek van diverse teelten binnen hun bedrijf (groenten én planten). En als ze ergens kritisch zijn op de waterkwaliteit, dan is het wel bij plantenkwekers zou je zeggen…"

Flexibel met clusterzuivering
Realisatie van clusterzuivering is dus nog work in progress, maar zeker interessant op basis van o.a. de volgende argumenten: lagere aanvangsinvestering als individueel bedrijf, lagere jaarkosten, invulling van de toekomstige zuiveringsplicht voor nutriënten, professionelere aanpak mogelijk, toekomstige aanvullende eisen zijn als cluster makkelijker in te vullen en je bent als deelnemer flexibel om na zuivering te lozen of te hergebruiken.

"Ik ben benieuwd hoe de discussie zich de komende maanden zal ontwikkelen en hoop dat we als tuinbouwsector deze verplichting uiteindelijk op een goede manier bij kunnen laten dragen aan een duurzame uitstraling én schoner water voor iedereen."

Voor meer informatie:
Flynth adviseurs en accountants
Gerard Drogt, Bedrijfsadviseur
Tiendweg 4A
2671 SB Naaldwijk
088 - 236 75 83
088 - 236 76 00
gerard.drogt@flynth.nl
www.flynth.nl
Publicatiedatum: