Dé website voor de Nederlandse groententeelt
Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Commissionair Arie den Dekker:

"Ik hamer er bij veilingen op om goede handel voor de klok te zetten"

Tholen - Het aantal groenten- en fruitcommissionairs is de laatste jaren fors gereduceerd. Arie den Dekker, commissionair bij FruitMasters en Veiling Zaltbommel hoort bij de laatste der Mohikanen. Toch ziet hij toekomst voor de commissionairs. "Wij blijven toekomst houden in onze daghandel. Maar je moet wel een netwerk hebben, zodat de klanten je niet alleen bij tekorten, maar ook in tijden van overaanbod weten te vinden."

De klantenkring van Arie bestaat uit groenteboeren tot exporteurs en alles wat er tussen zit. "Het is mijn drive om het aanbod wat mijn klanten vragen bijeen te vergaren op de klok. Daarnaast koop ik er nog wel een gedeelte buitenom, maar ik ben nog een echte klokkoper. Wel hamer ik er altijd bij de veilingen op om goede handel voor de klok neer te zetten. We moeten geen vuilnisvat worden. Weet je, onze klanten zitten vaak niet op de laatste stuiver, maar willen wel mooie producten kopen waarmee ze zich kunnen onderscheiden."

"Natuurlijk prakkiseer ik weleens over de toekomst op lange termijn. De handel wordt er steeds meer tussenuit gehaald en de veilingen gaan steeds meer fungeren als handelaar in plaats van verdediger van de telersbelangen. Maar het voordeel van commissionairs is dat de kosten erg laag zijn. Wij zijn de oren en ogen van klanten en kunnen producten van specifieke telers selecteren voor onze klanten, zodat we ze een stabiele aanvoer van een gewenste kwaliteit kunnen garanderen. Dan krijg je ook het vertrouwen wel", vertelt Arie, die in 1991 startte met zijn commissiehandel.

"Persoonlijk verbaas ik me weleens over de afzetvisie van veel telers. In mijn optiek komt de prijs altijd uit een bepaalde angst tot stand. Bij telers is er de angst om zijn handel niet kwijt te raken en bij kopers om de handel te missen. Telers nemen duizenden risico's met de aankoop van grond, een kas en een keuze voor een product. Maar bij het laatste stukje van de keten durft men geen risico te nemen en gaat men voor een plusje met daarbij kwaliteits- en kwantumrisico. Mijn handelsgevoel zegt dan: neem ook hier een risico en probeer de hoogste prijs uit de markt te halen, maar daar zal ik wel ouderwets in zijn."

De saamhorigheid onder de commissionairs is volgens Arie groot. "Ondanks de dagelijkse strijd wordt er op een eerlijke manier met elkaar omgegaan. De gemiddelde leeftijd wordt wel wat ouder, al zie je tegenwoordig ook wat jonge mensen in onze handel meedraaien. Het is ook een prachtig vak en geen dag is hetzelfde."

Voor meer informatie:
Arie den Dekker
Mob: 06-53-494783
ariedendekker@me.com


Publicatiedatum: 21-2-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Ik onderschrijf het betoog van collega Arie den Dekker helemaal. Bemiddelprijzen zijn vaak kostprijs-plus een klein beetje rekening houdend met de actuele marktprijs. De echte hoge piekprijzen (het beleg op de boterham) die we bijvoorbeeld afgelopen winter hebben meegemaakt kunnen echter alleen met de klok worden gerealiseerd. Een stabiel, kwalitatief goed, dagelijks redelijk aanbod op de veilinglocatie is nodig om de beste prijzen voor de Telers te maken. John Meesters, Commissionair bij The Greenery. (Ook één van de laatste Mohikanen). Tel. 06-53.67.42.61.
John Meesters, Riel (email) - 25-2-2017 9:53:24


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: