Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe aanpak strijdig gebruik gronden en woningen Westland

Mensen die agrarische gronden in het glastuinbouwgebied strijdig gebruiken kunnen een tijdelijke omgevingsvergunning krijgen voor het gebruik van die gronden, mits zij bereid zijn hun gronden vrijwillig en voor een marktconforme agrarische prijs beschikbaar te stellen als deze nodig zijn voor de ontwikkeling van de glastuinbouw. Dat is de kern van de nieuwe handhavingsstrategie, die het college van burgemeester en wethouders van Westland onlangs definitief heeft vastgesteld. Op het moment dat de gronden nodig zijn voor de glastuinbouw, worden ze voor een marktconforme agrarische prijs aan de gemeente te koop aangeboden via de zogenaamde koopoptieregeling.

"Voor een optimale ontwikkeling van de glastuinbouw is het van belang dat gronden die voor de glastuinbouw bedoeld zijn, ook daadwerkelijk door de glastuinbouw gebruikt kunnen worden", aldus wethouder Peter Ouwendijk. "De sector moet de ruimte hebben zich te moderniseren en te ontwikkelen." Voorheen moest strijdig gebruik worden beƫindigd, ongeacht de vraag of de grond direct nodig was voor de glastuinbouw. Inwoners en bedrijven zeggen over het algemeen wel bereid te zijn mee te werken aan de ontwikkeling van de glastuinbouw, maar zien vaak niet in waarom zij een strijdigheid moeten opheffen zolang er vanuit de glastuinbouw geen concrete interesse is in hun perceel. "Met de nieuwe regeling mogen zij het strijdig gebruik voortzetten totdat die interesse er wel is."

Bestaande overtredingen
De gemeente verwacht dat een groot deel van de bestaande handhavingsdossiers in het glastuinbouwgebied in aanmerking komt voor de nieuwe regeling, die tot stand is gekomen in samenwerking met de raadswerkgroep herstructurering. Wethouder Ouwendijk: "Of mensen ook daadwerkelijk voor deze oplossing kiezen, is een vrijwillige keuze. Het is echter wel het enige alternatief dat wij kunnen bieden. Handhaving is geen doel op zich maar als mensen niet bereid zijn hun medewerking toe te zeggen aan de ontwikkeling van de glastuinbouw, dan rest ons geen andere optie dan wel te handhaven." De regeling geldt niet voor al het strijdige gebruik. Zo wordt geen toestemming verleend voor (bedrijfsmatige) activiteiten waar geld mee wordt verdiend of voor gebruik dat ontoelaatbare hinder voor de omgeving oplevert. Ook voor nieuwe overtredingen, strijdige bewoning uitgezonderd, geldt de regeling niet.

Strijdige bewoning van niet-agrarische bedrijfswoningen
Met een vergelijkbare regeling wil de gemeente toestaan dat voormalige agrarische dienstwoningen, die niet meer worden bewoond door de ondernemer of personeel van het glastuinbouwbedrijf, door een ieder worden bewoond. Ook hiervoor geldt als belangrijkste voorwaarde dat de woning voor een marktconforme agrarische prijs beschikbaar moet zijn voor de ontwikkeling van de glastuinbouw, via de koopoptieregeling. Daarnaast moet zijn aangetoond dat de agrarische dienstwoning onverkoopbaar is gebleken.

Inhoudsmaat
Naast de nieuwe aanpak voor strijdig gebruik werkt de gemeente aan andere regels om de ontwikkeling van en dynamiek in het glastuinbouwcluster te bevorderen Zo is er beleid in voorbereiding dat het mogelijk maakt om groter te wonen, onder voorwaarde dat het glastuinbouwareaal niet wordt verkleind. Ook komt er meer duidelijkheid over de vraag hoe moet worden omgegaan met 'woningen in het lint' in relatie tot de ontwikkeling en modernisering van de glastuinbouw.
Publicatiedatum: