Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
kassen elk jaar 7,5 cm hoger

Tuinbouw Bommelerwaard in cijfers

Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) heeft onlangs een onderzoek gehouden naar het totaal aan tuinbouwgebouwen. Hieruit blijkt dat de herstructurering op koers ligt. Ook blijkt dat de tuinbouw belangrijk is voor de Bommelerwaard. Het onderzoek geeft hiernaast inzicht in een aantal andere, interessante nevenconclusies.


klik hier voor de grote versie

Herindeling
PHTB is verantwoordelijk voor de uitvoering van de herindeling van de tuinbouw in de Bommelerwaard. Hierbij gaat PHTB uit van drie pijlers: toekomstperspectief voor tuinders, werken aan leefbaarheid voor betrokken bewoners en het inrichten van het landschap dat is vrijgekomen door de sloop van de kassen.

Inventarisatie
Met de gegevens uit het inventarisatie-onderzoek is inzicht ontstaan in de hoeveelheid kassen in de Bommelerwaard. Belangrijke conclusies uit het onderzoek:
  • er is in totaal ca 402 hectare aan tuinbouwbebouwing in de Bommelerwaard;
  • 345 hectare daarvan bevindt zich binnen de gemeente Zaltbommel en 57 hectare binnen de gemeente Maasdriel.
De informatie uit het onderzoek is van belang voor het werk van PHTB. Teun Biemond, directeur: "Een accuraat overzicht van deze cijfers is nodig om het herstructureringsproces te kunnen volgen. Binnen de extensiveringsgebieden bijvoorbeeld, is al veel glas verdwenen. Hiernaast waren de meningen verdeeld over het daadwerkelijke totaal aan tuinbouw binnen de Bommelerwaard. Met dit overzicht hebben we inzicht in de reƫle actuele situatie, en daar is vaak om gevraagd. Hiernaast is het voor onze opgave van belang dat we inzicht hebben in de trends en ontwikkelingen."

Opvallend
Inzicht krijgen in het totaal aan tuinbouw in de Bommelerwaard, was het hoofddoel van dit onderzoek. Hiernaast is er ook een aantal andere trends gekwantificeerd. Zo blijkt dat de hoogte van de kassen in de afgelopen 25 jaar ieder jaar gemiddeld met 7,5 centimeter is toegenomen.

Stand van zaken
Momenteel is er al om en nabij 60 hectare aan kassen gesloopt in de Bommelerwaard. In de intensiveringsgebieden is ook al veel gebeurd. Dit betekent dat er al veel gedaan is in het gebied. Het PHTB werkt nog tot 2025 aan de herstructureringsopgave.

Voor meer informatie:
Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard
Hogeweg 11
5301 LB Zaltbommel
Postbus 10 002
5300 DA Zaltbommel
0418 681 700
loket@phtb.nl
phtb.nl
Publicatiedatum: