Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikaanse telers ondervinden last van invallen immigratiedienst

Recente invallen door de Amerikaanse immigratiedienst die gericht zijn op immigranten zonder reisdocumenten zorgen voor een golf van onrust in de Amerikaanse agrarische sector, die zwaar afhankelijk is van de buitenlandse arbeiders.



Er zijn de afgelopen week honderden arrestaties geweest in ten minste zes staten. Daardoor zijn immigranten bang om te reizen en telers vragen zich af of ze het risico kunnen nemen hen aan het werk te zetten. "Telers in het westen van de VS hebben al te maken gehad met het teruglopende aanbod van arbeidskrachten, gedeeltelijk door de strengere grenscontroles de laatste jaren," aldus Pete Aiello, General manager van Gilroy, Uesugi Farms. Hij maakt zich zorgen dat het dit jaar erger wordt en zijn bedrijf niet genoeg arbeiders kan vinden. "De stemming is niet goed, de sfeer is behoorlijk angstig." Uesugi teelt paprika´s en chilipepers, Chinese kool, suikermais en aardbeien op een gebied van 2.023 hectare in Californië, Arizona en Mexico. Hun ervaringen zijn typisch voor de vele telers in dat deel van het land. Tijdens de seizoenspiek neemt Uesugi ongeveer 600 tijdelijke krachten in dienst - de meesten komen uit Mexico - om te oogsten, sorteren en verpakken.

Meer dan de helft van de arbeiders die op de Amerikaanse boerderijen werken zijn niet geregistreerd volgens het Amerikaanse Farm Bureau Federation. De dreigementen van President Donald Trump jegens immigranten zou kunnen leiden tot hogere groenteprijzen omdat telers worstelen met een tekort aan arbeidskrachten volgens onderzoek van het bureau en de Ministerie van Landbouw van de VS. De recente reeks invallen maakten deel uit van het presidentieel besluit om de geschatte 11 miljoen immigranten hard aan te pakken. "De Amerikaanse regering is gebrand om de veiligheid van het land te garanderen door binnenlandse handhaving," verklaart de politieke adviseur van het Witte Huis, Stephen Miller, afgelopen weekend.

Kristi Boswell, Directeur Congres Relaties van de Farm Bureau, een handelsorganisatie uit Washington: "Er is veel onrust over deze invallen. Het is een serieus probleem en boeren moeten daardoor lastige beslissingen nemen." De acties van Trump kunnen er voor zorgen dat de boerderijen en vleesverwerkingsfabrieken niet voldoende arbeidskrachten hebben, te meer omdat er al tekenen van een tekort aan arbeidskrachten zijn.

Bill Lovette, Chief Executive IOficer van Pilgrim's Pride, een van de grootste vleesverwerkingsbedrijven in de VS: "We blijven enige tekenen van krapte op de arbeidsmarkt zien waardoor de sector moeite heeft de arbeidsplaatsen te vervullen en dan vooral bij nieuwe projecten. Dat kan impact hebben op de groei van de gehele sector in 2017." Volgens het rapport van Farm Bureau kan de harde aanpak van immigratie ook hogere groentenprijzen veroorzaken. Alleen een harde aanpak zonder hervormingen kan leiden tot prijsstijgingen van wel 6% omdat er minder groenten en fruit beschikbaar is. Het kan ook voor verdere problemen zorgen voor groente- en fruittelers nadat jaren droogte al voor de grootste daling in het inkomen sinds de jaren zeventig van Amerikaanse boeren heeft gezorgd.


bron: Bloomberg

Publicatiedatum: