Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA hoeft paprikateler niet te compenseren

Een paprikateler kan geen aanspraak maken op een schadevergoeding nadat deze verplicht was de kas te ruimen vanwege de aanwezigheid van de Afrikaanse fruitmot. De zaak speelde eind 2013. Het ministerie van Economische Zaken heeft het verzoek om een tegemoetkoming op goede gronden afgewezen.

De teler ging in beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, maar dat oordeelde dat de situatie zich niet vergelijken met besmettingen na ruimingen vanwege aanwezigheid van de paprikasnuitkever, waarbij er wel een deel van de schade werden vergoed.

De paprikateler was van mening dat de NVWA had moeten waarschuwen dat op een nabijgelegen bedrijf de Afrikaanse fruitmot was aangetroffen. De teler nam deel aan het monitoringsprogramma voor de Afrikaanse fruitmot dat destijds van kracht was omdat de paprika's van het bedrijf werden geƫxporteerd naar de Verenigde Staten.

De rechter beoordeelt de besmetting met de fruitmot als een normaal bedrijfsrisico. De teler was op de hoogte van het risico op een besmetting, juist vanwege deelname aan het monitoringsprogramma. De NVWA heeft telers niet individueel op de hoogte gesteld, maar wel publiek gemaakt dat er vondsten waren gedaan.

Bron: AgriHolland / College van Beroep voor het bedrijfsleven
Publicatiedatum: