Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Twee nieuwe warmtecoöperaties in het Oostland

Vijftien glastuinbouwondernemers in tuinbouwgebied Wilgenlei bij Bleiswijk hebben vorige week besloten de warmtecoöperatie Wilgenlei op te richten. Een warmtecoöperatie die zich inzet voor een lokaal warmtenet, waarop glastuinbouwbedrijven tegen concurrerende tarieven kunnen aansluiten voor duurzame warmte. Doel is om zo minder afhankelijk te worden van fossiele energie (aardgas). De ondernemers in de Noordpolder (Berkel en Rodenrijs) volgden dit voorbeeld en richtten de warmtecoöperatie Noordpolder op.


Hans Koolhaas (voorzitter warmtecoöperatie Zuidplaspolder) en Wim Lexmond (directeur Wagro) ondertekenen intentieovereenkomst

Tuinbouwgebied Wilgenlei ligt net zuidelijk van Bleiswijk. Pal naast dit gebied ontwikkelt Warmtebedrijf Rotterdam een warmteleiding voor de voeding van stadsverwarming in Leiden. Het tuinbouwgebied kan met een aftakking van deze leiding, op termijn, relatief eenvoudig worden aangesloten op havenwarmte vanuit Rotterdam.

Aan de andere kant van de Wilgenlei ligt de bestaande RoCa-warmteleiding van Uniper, waarop al langere tijd tuinbouwbedrijven in Bergschenhoek en Bleiswijk zijn aangesloten. Aankoppeling van een lokaal warmtenet op deze RoCa-leiding is een tweede optie die de warmtecoöperatie gaat onderzoeken.

Op korte afstand van het huidige eindpunt van de RoCa-leiding ligt het glastuinbouwgebied Noordpolder. Ook de ondernemers in dit gebied willen onderzoeken of gebruik van havenwarmte voor hun bedrijven perspectief biedt.

Besturen warmtecoöperaties
Samen met enkele voortrekkers per gebied heeft LTO Glaskracht Nederland de oprichting van beide warmtecoöperaties voorbereid.

Het bestuur van de warmtecoöperatie Wilgenlei bestaat uit drie paprikakwekers: voorzitter Maikel van den Berg, penningmeester Ard Ammerlaan en secretaris Wouter van den Bosch. Het bestuur van de warmtecoöperatie Noordpolder bestaat uit: voorzitter Gerard Scholtes, penningmeester Tom Ammerlaan en secretaris Marcel Breugem. Een groot deel van de ondernemers uit beide gebieden zijn inmiddels aangesloten.

Uitwerking businesscase Zuidplaspolder
In de zomer van 2016 richtten de ondernemers in de Zuidplaspolder al een soortgelijk initiatief op, de warmtecoöperatie Zuidplaspolder met 212 ha aangesloten glas. Vanuit die warmtecoöperatie ontwikkelen zij, in samenwerking met externe partijen, nu een businessplan. Daarvoor is vorige week een intentieovereenkomst getekend met de Waddinxveense Groenrecycling Wagro BV. Wagro ontwikkelt pal tegen de Zuidplaspolder een biomassaverbrandingsinstallatie die warmte aan de glastuinbouw kan leveren.

Met ArgroEnergy tekende warmtecoöperatie Zuidplaspolder vorige week een samenwerkingsovereenkomst. Gezamenlijk werken partijen de komende maanden aan de uitwerking van de businesscase voor een lokaal warmtenet.

Voor meer informatie:
LTO Glaskracht Nederland
www.ltoglaskracht.nl
Publicatiedatum: