Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Almeria exporteert meer groenten en fruit over land dan over zee

Groenten- en fruithandelaren uit Almeria vervoeren hun producten liever via de weg dan over zee. De glastuinbouw van Almeria heeft sinds de jaren zeventig een zekere positie op de internationale markt gekregen. Exporteren via de haven is omslachtiger. Bedrijven vertrouwen meer op de snelheid en bereikbaarheid van de vrachtwagen. Ze hebben niet zo veel vertrouwen in de routes naar de havens van Rotterdam of Hamburg.

De havenexploitanten hebben pogingen gedaan om een scheepvaartlijn voor tuinbouwproducten op te zetten. Het idee wordt echter niet uitgevoerd. Statistische gegevens van Puertos del Estados onthulden zelfs dat het achterliggende gebied van Almeria in 2016 meer groenten en fruit heeft geïmporteerd dan geëxporteerd over zee. Almeria ontving 13.950 ton groenten en fruit via de haven en exporteerde zelf 13.327 ton via het water. De meeste import was afkomstig uit Marokko en de export gingen voornamelijk naar Algerije. Ondanks de reputatie van de provincie als groentenexporteur is de haven van Almeria één van de minst belangrijke havens voor de groenten- en fruitsector. 

Spaanse havens hebben in 2016 510 miljoen ton verwerkt, waarvan 8,5 miljoen ton groenten, fruit en peulvruchten. Het laatste verslag van Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) benadrukte dat Spanje de leidende exporteur is van groenten en fruit. Het Spaanse Ministerie van Economie maakte bekend dat de waarde van de export van Spaanse tuinbouwproducten in 2015 neerkwam op bijna €12 miljoen. Het volume bedroeg 12.789.939 ton, dat grotendeels (93%) naar Europese landen werd geëxporteerd. 

Bron: lavozdealmeria.es
Publicatiedatum: