Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CDA-kamerleden bezoeken glastuinbouw

CDA Kamerleden Jaco Geurts en Mustafa Amhaouch brachten, samen met gedeputeerde Hubert Mackus van de provincie Limburg, op maandag 13 februari een bezoek aan chrysantenkweker Peter Janssen uit Maasbree. Een brede delegatie van staten- en gemeenteraadsleden waren aanwezig, alsmede leden van LTO Glaskracht Nederland.

In het werkbezoek stonden de verduurzamingsthema's water, energie en plantgezondheid centraal. Teler Peter Janssen legde uit hoe hij als grondteler de uitdaging is aangegaan om emissievrij te telen. Met betrekking tot behulp van een lysimeter en speciale vochtmeters heeft hij geleerd steeds meer op de behoefte van het gewas water te geven, zonder emissie de afgelopen zes jaar. Dit had ook consequenties voor zijn meststoffenkeuze. Immers bij een beregeningsevenwicht moet je ook een meststoffenevenwicht hebben tussen aan- en afvoer van mineralen. Vanuit LTO Glaskracht wordt hard gewerkt hoe een emissievrije grondteelt plaats moet krijgen in het zuiveringsdossier.


Op de foto (v.l.n.r.): Peter Janssen, Mustafa Amhaouch (woordvoerder Binnenlandse Zaken en technologiepact en Jaco Geurts (woordvoerder landbouw)

Kansen op verduurzaming
Ook zijn de kansen voor de glastuinbouw bij het balanceren van de stroommarkt, inzet van groen gas uit de mestvergisting besproken in het werkbezoek. Kansen op verduurzaming en gunstige inzet van WKK en belichting worden echter nog steeds tegengewerkt door de beprijzing van elektra-capaciteit.

Op het gebied van plantgezondheid zijn de actuele dilemma's besproken. Enerzijds is er de maatschappelijke druk om te 'vergroenen' in gewasbescherming. Anderzijds de onlogische regelgeving die de oplossingsrichtingen, die voortkomen uit IPM (Integrated Pest Management), ofwel geïntegreerde gewasbescherming, tegenwerken.

Het werkbezoek gaf een goede kans om vanuit het perspectief van de chrysantenteelt met een ter zake kundig kamerlid als Jaco Geurts naar de situatie te kijken. Plantgezondheid is politiek een lastig dossier, maar is onlosmakelijk verbonden aan plantaardige productie.

Bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: